Verovatno se pitate u čemu lovorov list može pomoći pri pranju. Ne radi se o tome da odeća miriše ili da je omekša. Efekat ovog lista na odeću je nešto drugačiji, ali jednako zanimljiv. Mnogi ljudi nemaju pojma da lovorov list može pomoći da se sačuva obojena odeća i vrati joj prvobitna boja.

Lovorov list možete staviti direktno u mašinu za veš, ali mnogo bolji efekat ćete dobiti ako ih stavite u lavor u vodu, a zatim potopite farbanu odeću. U zavisnosti od količine veša, uzmite nekoliko ili desetak lovorovih listova, stavite ih u vodu i prokuvajte.

Kada se ta voda malo ohladi, posle 20-30 minuta potopite u nju odeću i ostavite da odstoji nekoliko sati. Možete ih s vremena na vreme promešati rukom za bolji efekat. Zatim dobro iscedite odeću i operite je kao i obično u mašini za pranje veša ili ručno.

Foto: Jutjub printskrin/O Svemu i Svačemu

 

 

Ovaj trik najbolje funkcioniše sa belom odećom. Evo, ako lovorov list ne pomogne, postoji nekoliko drugih načina na koje možete pokušati. Jedna od njih je stavljanje dve kašike soli u mašinu za pranje veša. Odavno se koristi za pranje zavesa i stolnjaka, jer je efikasno uklonio mrlje i vratio im snežno belu boju. Može se uspešno koristiti za obojene tkanine. Tada će oživeti boju i sprečiti njeno bledenje.

Dobro je znati da lovorov list nije jedini začin koji dobro funkcioniše u kupatilu. Biber takođe dobro funkcioniše pre nego što izbledi i farba odeću u mašini za pranje veša. To je stari prirodni način vredan poznavanja. Važno je da se može koristiti i za bele i za obojene tkanine. Ali još nije gotovo.

Ako volite da nosite crnu i tamnu odeću, pokušajte da dodate kafu ili čaj u svoj veš. Ovaj jednostavan, ekološki trik omogućiće vam da uživate u intenzivnoj crnini vaše omiljene odeće. Dovoljno je sipati četvrtinu čaše jakog čaja ili kafe u komoru za pranje (bez osnove). Ovo piće ima veoma intenzivnu boju i sprečiće da vaša odeća izbledi. Delovaće kao prirodna boja. Samo se uverite da imate samo crne i tamne stvari u bubnju.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".