Građani su ga prozvali Beogradski fantom, budući da je njegov identitet bio nepoznat. Putem radija je pozivao policiju da ga uhvati, a na hiljade Beograđana, koji su svake ponoći izlazili na ulice da ga vide, navijali su za ovog neobičnog odmetnika. NJegove vratlomne vožnje, od Autokomande, preko Slavije, do Kalemegdana i dalje, potrajale su jedanaest noći, a okončale su se kada je "poršeom" udario u preprečeni autobus na Slaviji. Iako je te noći uspeo da pobegne, uhapšen je nekoliko dana kasnije, zahvaljujući dojavi.

Kako su "Večernje novosti" izvestile o kraju Fantomovih avantura tog 12. septembra 1979. godine, pročitajte u nastavku:

Foto: Arhiv Borbe

 

Voleo da se slika

"Fantomski vozač belog "poršea" koji je jedanaest noći od beogradskih ulica, "gazele", mostarske "petlje", Avalskog puta, Trga Dimitrija Tucovića, pravio za sebe autopistu, završio je prvu etapu trke kad se pre dve večeri, kako kažu očevici, "zakucao" u jedan autobus na Trgu Dimitrija Tucovića. U želji da se dokaže i stvori famu oko sebe, nepoznati vozač ukradenog "poršea" svake noći posle 24 časa pojavljivao se na beogradskim ulicama, vozeći i preko 140 kilometara na čas i tako sticao dokonu publiku kasnih šetača. Najviše mu se dopala "pista" na Slaviji, pa je pretprošle noći načinio desetak munjevitih krugova pojavljujući se iz raznih ulica, dok ga je saobraćajna milicija strpljivo čekala...

Foto: Arhiv Borbe

 

Na Slikama našeg čitaoca fotoamatera koji je bio jedan od očevidaca trke na Slaviji: poslednji krug belog "poršea" i sudar sa autobusom.

"Majstor" neće reklamu

Ostaje tajna gde je preko dana bio parkiran fantomski "porše", gde je njegov "majstor" naučio da tako kaskaderski vozi baš takva kola, ili možda nije tako velika tajna za - miliciju. Ali ponoćni Beograđani izgleda da kao deca lako postaju publika. I pošto je vozač u crnom izgubio opasnu igračku, i tako lako se odlučio da ostane anoniman, već preksinoć se rodio novi fantom u pričama, još strašniji: crni "porše" sa turbo motorom, a njegov "prosek" je 240 kilometara!

Foto: Arhiv Borbe

 

Hteo da bude ponoćni kauboj

Poslednjih lepih večeri u "Šumatovcu", "Pod lipom", "Kod konja", u "Poslednjoj šansi" i svuda gde se okupljaju da se nauživaju poslednjih letnjih beogradskih dana, kružila je priča o zagonetnom fantomskom "poršeu" koji može sve, a saobraćajna milicija mu navodno ne može ništa. U pričama svedoka pominje se da ima crnu vindjaknu podignute kragne, obavezno cigaretu u ustima, i bele rukavice! Neki su ga videli čak i sa čarapom preko lica! Ako ste posumnjali da je to lično Alen Delon ili tako neka "muškarčina", varate se... Jer kad je "porše" nemačke registracije naleteo u zadnji deo "Ikarbusovog" autobusa, vozač je prilično brzo uspeo da otvori vrata, a onda kao metak proleteo Ulicom Maršala Tita u pravcu parka kod Jugoslovenskog dramskog pozorišta... Neposredno posle toga, "porše" se zapalio, ali je ugašen. Vozeći po beogradskim ulicama u sitne sate (jureći nešto ili nekog) hteo je da bude ponoćni kauboj, vratolomno je izmicao poterama milicije, jurili su ga taksisti, sportski automobili..."

(Arhiv Borbe, Večernje novosti, 12.09.1979.)