Popunjenost bolnice do krajnjih limita ne treba da čudi, s obzirom na to da svakodnevno stižu izveštaji iz pedijatrijskih ambulanti koji ukazuju na sve veću zaraženost kovidom među decom.

- Upravo su najavljena još četiri prijema, tako da se i sa otpustima, broj hospitalizovanih zadržava na 35 do 40 - ističe dr Ostojić za Novosti. - Imamo na bolničkom lečenju decu svih uzrasta, najviše sasvim malih beba starosti do tri meseca, pa i onih koje još nisu napunile mesec dana. U kliničkim slikama kod njih je dominantna povišena temperatura i odbijanje obroka, ali dobro reaguju na terapiju. Imamo i pacijente na kiseoničkoj terapiji, to su uglavnom deca sa ozbiljnim bolestima kod kojih je kovid samo doprineo težem zdravstvenom stanju.

U ambulanti ove dečje klinike nije preterana gužva, ali ovde se ne radi trijaža kao u većini drugih, već pacijenti na konsultacije stižu sa uputima iz domova zdravlja, te ukoliko je neophodno, ostaju i na bolničkom lečenju.

- Ovo već toliko dugo traje da nam je postalo kao "redovno stanje" i nekako izdržavamo, mada se u ovako malom kolektivu mnogo oseti i kada samo jedan lekar ne dođe na posao - navodi doktorka, dodajući da su im se sada vratila tri lekara koja su bila zaražena korona virusom, dok je dvoje i dalje na bolovanju, pa im zbog toga jedan lekar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj svakodnevno dolazi u ispomoć. -  U ovim vanrednim okolnostima pokazuje se da je pedijatrija na sekundarnom i tercijarnom nivou dobro organizovana.

- Imamo više zaražene dece, ali i komplikacija, i pedijatri to odlično znaju i imaju veliki problem - izjavio je nedavno epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović, napominjući da su bili u potupnosti u pravu sa zastupanim stavom - da se odloži povratak u školske klupe.

Razlog zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom među decom predstavlja i mali broj vakcinisanih u populaciji od 12 godina. Naime, od 400.000 tinejdžera vakcinisano je samo oko 15.000. Epidemiolozi zbog toga napominju da će deca, u najjačem korona udaru, biti najnezaštićenija.

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".