To je bila fotografija komandanta Srpske dobrovoljačke garde, Đorđa Božovića - Giške.

On je stradao 15. septembra 1991. godine, a "Večernje novosti" su tih dana objavljivale nekoliko strana čitulja. Jedan podatak koji se odmah uočava kada se u arhivi "Borbe" listaju stare novine, zaista je - jeziv. Najveća tuga je što je većina naručilaca čitulja nedugo potom i sama stradala - što na ratištu, što na vrelom beogradskom asfaltu gde su dokazivali svoju snagu.

Neke od čitulja iz "Novosti" ćemo izdvojiti. Predsednik Srpskog pokreta obnove i njegova supruga, Vuk i Danica Drašković, ispratili su svog visokopozicioniranog člana i funkcionera sledećim rečima:

Foto: Arhiv Borbe

 

- Rekao je, odlazeći, da je Gospić njegovo Kosovo. Poneo se kao Obilić. Ponosni smo što smo tako plemenitog čoveka i takvog junaka imali za prijatelja. Nije otišao u smrt, već u ep, u nezaborav. Volimo ga. Vuk i Danica Drašković.

Mnogi žestoki momci iz srpske prestonice takođe su odali Giški poslednji pozdrav, a nažalost, skoro svaki od ovih momaka je i sam završio u čitulji.

Foto: Arhiv Borbe

 

Da je Giška mogao da vidi čitulje koje su mu ljudi dali, sigurno bi mu od pevača DŽeja Ramadanovskog bila jedna od najdražih. 

Foto: Arhiv Borbe

 

Tačna istina o uzroku ovih čitulja, tačnije o Giškinom ubistvu možda nikada neće biti otkrivena, ali ono što je sigurno, jeste da će zauvek u narodu ostati sećanje na ovog čoveka.