Pred kraj prošle nedelje, dva slučaja infekcije ovom podvarijantom, registrovana su u Sloveniji. Iako Srbija nije na spisku više od 40 zemalja u kojima je dosad dokazan "stelt omikron", niko sa sigurnošću ne može da isključi mogućnost da je i ova pošast već u cirkulaciji.

Izmenjena varijanta omikrona mogla bi dodatno da ubrza ovaj peti talas infekcije, koji je već po broju zaraženih nadmašio sve prethodne. O virusu, koji u nazivu sadrži reč "stelt" (nevidljivi), kojom se ukazuje na to da ga je bilo teško otkriti, još se malo zna. Ovaj soj je već postao dominantan u Danskoj, gde uzrokuje 82 odsto novih infekcija, ali početne analize tamošnjeg Instituta za serume nisu pokazale da ima razlike u hospitalizacijama inficiranih sa BA2 u poređenju sa "izvornim" omikronom. Ova varijanta sada kruži u više od polovine američkih država, objavio je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Izveštaj britanske Agencije za zdravstvenu bezbednost (UKHSA) pokazuje da je ovaj soj omikrona činio 3,4 odsto novih infekcija u Engleskoj do 16. januara - i da se udvostručuje svake nedelje.

Naučnici veruju da je omikron evoluirao kako bi bio prenosiviji od soja predaka, ali i da bi polako mogao da postane dominantni korona virus. Velika Britanija prijavljuje devet odsto, a SAD osam odsto slučajeva kovida izazvanih virusom BA2. Naučnicima je potrebno još vremena da utvrde da li se stelt omikron samo brže širi ili i izaziva i težu formu kovida, a praksa nam tek sada pokazuje da ni njegov prethodnik, iako se generalno smatra blažom varijantom - nije za potcenjivanje. To se vidi i po tome što se sad pune i bolnice, iako je u cirkulaciji još i delta varijanta virusa, pa je teško razgraničiti ko je kojim sojem inficiran.

Malo-pomalo broj hospitalizovanih premašio je juče 3.700, a još idemo ka piku ovog talasa. Dr Verica Jovanović, direktor Instituta "Dr Milan Jovanović Batut", kaže da može da se očekuje da u narednih desetak dana virus korona dostigne najveći intenzitet širenja.

- Blizu smo najvišeg broja inficiranih u jednom momentu. Očekujemo da će se to desiti u narednih desetak dana, ali ne možemo sa sigurnošću to da tvrdimo - kaže dr Jovanović. - Kada imamo veliki broj inficiranih u jednom momentu, možemo očekivati veći broj osoba koje imaju potrebu za bolničkim lečenjem. U ovom trenutku povećan je broj prijema, ali hospitalizacija kraće traje.

PREMINULO NAJVIŠE U OVOM TALASU

VEĆ drugu sedmicu raste broj preminulih, a juče je korona odnela najviše života od početka petog talasa - 59. Na respiratorima je 151 pacijent, a ne pada ni procenat pozitivnosti - svaki drugi testirani je pozitivan. Za 24 sata testirano je 31.521 osoba, a kod 15.352 je potvrđena infekcija.