Ubuduće svi građani koji budu želeli da provere da li im poslodavci plaćaju doprinose i u kojem iznosu, kao i to sa kojim datumom su prijavljeni ili odjavljeni, neće morati da odlaze u Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. Sve navedene informacjie sada se mogu proveriti i elektronskim putem, saopštio je PIO fond.

Ova novina će mnogo olakšati postupak provere informacija, a i pored toga gužve na šalterima će se smanjiti. Jedini razlog zbog kog građani moraju otići u Fond PIO jeste da uzmu šifru, odnosno pin kod, pomoću kojeg će im sve navedene informacije biti dostupne, objavio je Blic.

Kako bi informacije bile strogo poverljive i kako bi se obezbedila potpuna sigurnost neophodno je da uzminaje šifre bude lično, u fondu za penzijsko invalidsko osiguranje. Šifra je trajna i pomoću nje se mogu koristiti besplatno usluge o proveri informacija.

Foto: P. Milošević

 

 

Kako bi građani dobili odgovore na svoja pitanja potrebno je da na portalu Fonda PIO ukucaju svoj jedinstveni matični broj, kao i pin kod i verfikacioni sistemski kod.

Pin kod koji je dobijen u fondu PIO može biti promenjen u svakom trenutku u bilo koji šestocifreni broj. Ukoliko dođe do pogrešnog unošenja pin koda, više od 10 puta, građani se mogu obratiti Fondu PIO i dobiti novi pin kod, što je i slučaj ukoliko građani izgube pin kod.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".