Kako prenisi Financial Times, Gejts je istakao da uprkos tome što su delta i omikron sojevi koronae izrazito zarazne varijante nekog virusa, da će naredni biti dosta više smrtonosniji, pozivajući se na predikcije koje poseduje.

Fondacija "Bill & Melinda Gates" i britanski "Wellcome Trust" donirali su 300 miliona dolara Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemiju (CEPI), koja je učestvovala u stvaranju Kovaks programa, pomoću kojeg se vakcine obezbeđuju zemljama sa niskim i srednjim dohotkom.

Pomenutoj organizaciji neophodno je 3,5 milijardi dolara kako bi se poboljšao razvoj vakcine, te shodno tome i smanjilo razdovlje za dobijanje nove na 100 dana. Gejts dodaje da su svetski prioriteti "čudni", pa da su neophodni filantropi i bogate vlade kako bi se vakcine ravnopravno delili širom sveta.

- Kada je reč o trošenju milijardi za spasavanje triliona u smislu ekonomske štete i desetine miliona života, rekao bih da se radi o prilično dobroj polisi osiguranja - naveo je Gejts, dodajući da bi takav ogroman napor, sprečio mnogo goru štetu, pa čak i u ekonomskoj sferi. 

On napominje da su dva velika donatora za razvoj vakcine, CEPI i američka vlada, istakli hrabrost jer su uložili u taj razvoj.

- Ostatku sveta koji sebi ne može priuštiti takva ulaganja treba neko na njihovoj strani - zaključio je Gejts.

Profesorka Šeri Gagandip Kant, članica odbora CEPI-ja i virlog na Christian Medical College-u u Indije, ističe da treba očekivati da će zemlje na prvo listo prioriteta staviti svoje nacionalne interese.

 

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".