Iz talasa u talas, simptomi i ugrožene grupe su me menjale.Omikron soj počeo je da napada i decu.

A da li je to zaista tako i da li roditelji imaju treba da budu dodatno oprezni otkrio je za Kurir televiziju dr Vojislav Lekić.

- Nažalost, omikron napada sve. Primećujemo svi da su brojke ogromne, ali kliničke slike su blaže. Najranjiviju su starija lica i deca. Imamo puno više zaražene dece nego u ranijim sojevima, što je dobro jer ovaj soj ne daje tešku kliničku sliku. Što više imamo zaraženih, veće su šanse da ima komplikacija. Trenutno imamo i novorođenčad koja su zaražena koronavirusom, čak ni oni nisu zaštićeni. Klinički centar radi punim kapacitetom, pedijatrija nije opterećena - rekao je dr Lekić.

Pedijatar ističe da da trenutna slika omikrona više liči na infekciju i da nema razloga za brigu.

- Ovo je maltene prvi put da imamo ovoliko zaraženih među medicinskim osobljem, sada se oni vraćaju nakon 7 dana na poslu i zasad uspevamo da izdržimo. Ova klinička slika omikrona više liči na infekciju, ne podseća toliko na prvobitnu verziju korone gde smo imali teške kliničke slike. U jednom momentu smo imali problem da oni koji nemaju koronu nemaju gde da se leče - rekao je dr Vojislav Lekić za Kurir televiziju.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".