Ceo Balkan pevača je znao kao Akija, a njegovim pravim imenom niko ga u javnosti nije oslovio godinama. Iako je na njegovoj umrlici stajalo ime Aki Rahimovski, njegovo grobno mesto upisano je pod imenom Aleksandar Rahimovski, piše hrvatski portal Indeks.

Aki je rođen kao Aleksandar Rahimovski u Nišu 5.6.1955. godine, kako je jednom rekao, jer se njegova majka zatekla tamo. Detinjstvo i ranu mladost proveo je u Skoplju, a sa sedam godina krenuo je u muzičku školu budući da mu je otac bio profesor muzike. Aki je svoj muzički zanat učio na klaviru.

Foto: V. Danilov

 

 

Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava od kojih su neki Grupa Vakuum, Krvna braća i Grupa Torr, s kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine. Te godine upoznaje gitaristu i kompozitora Huseina Hasanefendića - Husa i Juricu Pađena. Iste godine u saradnji s menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu Parnog valjka.

NJu su činili: Aki Rahimovski (vokal, klavir), Husein Hasanefendić Hus (solo gitara, akustična gitara, vokal), Srećko Antonioli (bubnjevi), Zlatko Miksić - Fuma (bas-gitara) i Jurica Pađen (solo gitara, akustična gitara).

U 30-godišnjoj karijeri Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije i 2 koncertna DVD-a.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".