Omiljene su u bioskopu ili dok gledate film kod kuće. Poznate su kao niskokalorična grickalica koja je odlična za "čuvanje linije"

Jedino što kokice čini kaloričnim jesu začini koje koristite, a ono u čemu zaista možete pogrešiti jeste da jedete kokice iz mikrotalasne peći, odnosno da jedete gotove. Važno je da dok ih pripremate izbegavate preterano stavljanje ulja.

Kalorije U 100 grama kokica ima 374 kalorije. Kokice su zapravo zrna kukuruza koja su "eksplodirala", reč je o žitarici celog zrna, koje smanjuju rizik od razvoja hroničnih bolesti. Koliko su kalorične zavisi od količine ulja ili putera s kojom ih pripremate. Najmanje kalorija imaju, a samim tim su i najzdravije, kad ih pripremate s malo soli.

Bogate antioksidansima Nutricionisti se slažu da su kokice idealna užina. To je jedina namirnica koja sadrži celo, neobrađeno zrno. Sve druge žitarice su obrađene i pomešane sa drugim sastojcima, pa čak i ako se reklamiraju kao "celo zrno" - to se odnosi samo na 51 odsto mase. Izuzetno su zdrave jer sadrže veliku količinu antioksidanasa i vlakana, što znači da su veoma delotvorne u zaštiti od različitih bolesti. Imaju veliki udeo različitih vitamina, poput B, A, E, K, a bogat su izvor folata, riboflavina, nijacina, tijamina, gvožđa, kalijuma i cinka.

Recept za zdravu pripremu kokica:

Potrebni su vam kukuruz, so, ulje po izboru. Kupite neobrađena zrna kukuruza, koja možete pronaći u bilo kojoj prodavnici. Ako imate aparat za kokice, nije vam potrebno ulje jer kokice neće zagoreti, potrebno je samo zrna kukuruza staviti u aparat. Ako nemate aparat, na isti način ih možete pripremiti i u poklopljenoj šerpi, ali u tom slučaju potrebno je samo neprestano tresti je kako se ne bi zalepile za dno ili zagorele. Isto tako možete ih pripremati s malo ulja, ali odaberite neko koje ima manje kalorija. Posolite tek toliko da kokice ne budu neukusne.

 

(Kurir)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".