Jedna od tih navika jeste česta vožnja na kratkim destinacijama. Mnogi, odvikavši se od pešačenja, čak i u prodavnicu ili do trafike, da bi obavili neki sitan posao ili kupovinu, odlaze kolima, a to može skupo da nas košta. Ovakve vožnje nimalo ne prijaju motoru automobila.

Tokom prelaska kratkih destinacija od stotinak metara, motor ne dostiže radnu temperaturu, a to može da dovede do ozbiljnih kvarova. Vlaga ne stiže da ispari, i meša se sa uljem, a stvaraju se i naslage nečistoća na EGR ventilu i drugim delovima motora. Posledice mogu biti različite. Posle nekog vremena može se stvoriti skrama na poklopcu za dolivanje ulja. Tada ulje ozbiljno počinje da gubi svoja mazivna svojstva i treba ga hitno zameniti.

Foto: Jutjub printskrin/Blic

 

 

Prilikom vožnji na kratkim destinacijama takođe može da dođe do mešanja ulja i goriva, i u tom slučaju dolazi do promena na ulju koje se mogu videti čak i golim okom. Da biste otkrili da li je sve u redu možete da omirišete šipku za merenje. Ukoliko ne osetite miris goriva, sve je u redu.

Ako imate indikator, poželjno je da tokom vožnje pratite temperaturu motora. Iz motora koji dostigne radnu temperaturu, kondenzacija isparava, međutim, u vozilima koja se voze na kratkim relacijama to se neće desiti, i u njima će se vremenom akumulirati sve veća količina vode i goriva u karteru. Ulje zbog toga gubi svoja svojstva i nije u stanju da ispuni svoju funkciju, što dovodi do oštećenja motora, pa čak i do ozbiljnih problema.

Rešenje je, naravno, jednostavno. Kada god sledeći put pomislite da se "odbacite" kolima do prodavnice ili trafike, bolje se opredelite da tamo odete peške. Zdravije je - kako za vas, tako i za vaš automobil. Takođe, poželjno je i redovno vršiti kontrolu ulja.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".