Ako ste se ikad zapitali koja je razlika izme|u zelenih i crnih maslina, odgovor je vrlo jednostavan - u vremenu zrenja ploda.

Foto: Profimedia

 

Mnogi ne znaju, ali crne masline su zapravo dozrele zelene masline. Beru se u novembru i decembru, za razliku od zelenih, koje se beru barem mesec-dva ranije. Što duže maslina zri, njena boja se menja - od zelene do rubin-crvene, a tada dolaze na red i tamni tonovi ljubičaste i to su u stvari crne masline.

Foto: Profimedia

 

Zelene masline imaju sočnije meso, a po ukusu su svežije i nekako slađe. One crvenkaste su ubrane tačno u trenutku zrenja, a crne bi se zapravo mogle nazvati prezrelim. Što su masline tamnije, to je meso mekše, a ukus intenzivniji i gorči.

Foto: Profimedia

 

Masline, i crne i zelene, sadrže brojne antioksidanse, a neka istraživanja potvrdila su da imaju i svojstva koja sprečavaju razvoj određenih vrsta tumora. Imaju mnogo vitamina, naročito vitamina E, a i materija koje čuvaju krvne sudove. Ali dobro pripazite kada ih konzumirate slane, u tom slučaju nije preporučljivo da pojedete više od dve-tri dnevno.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".