Bitku sa koronom izgubila su 32 pacijenta.

Ukupno je testirano 24 192  osoba.

Na respiratorima u bolnicama u Srbiji nalaze se 115 pacijenta.

Beogradski sajam ponovo kovid ambulanta?

Direktor Doma zdravlja Savski Venac i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i u tržnim centrima, Zoran Bekić, rekao je danas da će u slučaju dodatnog pogoršanja epidemiološke situacije i rasta broja zaraženih, na Sajmu biti organizovana kovid ambulanta.

- Brojevi zaraženih su duplo veći nego što imamo zvanične podatke, jer se mnogi ne prijave, nego ostaju kod kuće očekujući da će to da prođe zbog blažeg soja. Potrebno je da se svi koji imaju simptome jave lekaru, jer ne mogu građani da odrede da li su bolesni ili ne- rekao je Bekić za RTS.

Postkovid stanje - tihi ubica

Komandant vojne kovid bolnice Karaburma, pukovnik docent dr Ivo Udovičić, upozorio je da se pritisak na zdravstvene ustanove u Srbiji povećava iz dana u dan zbog širenja zaraznijeg omikron soja korona virusa i istakao je da postkovid stanja kod pacijenata koji su preležali infekciju mogu biti veoma opasna.


- Postkovid može da bude tihi ubica i ljudi moraju da se čuvaju. Korona virus ne izaziva samo upalu pluća, već je to sistemska bolest koja dominantno napada endotel krvnih sudova i tu pravi štetu, razara ih i stvara uslove za krvne uguške i začepljenja krvnih sudova. A onda, šest meseci posle kovida, čovek doživi infarkt miokarda ili šlog. Postkovid će nas tek koštati i tek će izazvati probleme, a to se pre svega odnosi na one koji su bili zaraženi delta sojem - rekao je Udovičić.

"Na proleće se vraćamo normalnom životu"

- Imaćemo prilično mirno proleće i leto, najzad ćemo se vratiti normalnom životu. Verovatno i skinuti maske, jer deluje da korona s omikronom trči poslednji krug - rekao je anesteziolog prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".