Najlakše je ubaciti prljave sudove u mašinu i uključiti je da odradi svoj posao, ali ona može u nekim slučajevima da napravi više štete nego koristi. Zato je važno da ove predmete nikada u nju ne stavljate.

Metalni pleh

Ukoliko želite da metalni pleh traje godinama, preskočite mašinu i nakon upotrebe ga operite u toploj vodi. Nakon što ste ga koristili nekoliko puta, možete ga izribati pomoću soli kako biste uklonili sve neprimetne ostatke hrane koji su se zadržali na površini.

Foto: Profimedia

 

Tiganj

Tiganj neće izdržati ponovljena pranja u mašini, pa je mnogo bolje da ih operete ručno koristeći deterdžent i mekani sunđer. Okrenite mekanu stranu sunđera dok perete tiganj kako ga ne biste izgrebali i oštetili.

Drveni kuhinjski pribor

Topla voda i sušenje su prejake za drvo i mogu pokvariti oblik ovog pribora. Operite ga ručno u toploj vodi bez deterdženta.

Foto: Profimedia

 

 

Plastični pribor

Mekana plastika će se raspasti prilikom pranja u mašini pa obavezno pročitajte uputstva proizvođača. Ukoliko piše da ga možete prati u mašini, stavite ga na gornju rešetku gde je manja toplota.

Foto: Profimedia

 

Kristal

U mašinu takođe ne bi trebalo da stavljate kristalne čaše za vino i slične predmete jer je velika verovatnoća da će pući.

Oštri noževi 

Ovog pravila bi trebalo da se pridržavate ukoliko u vašoj mašini ne postoji odvojeni deo u koji možete da stavite noževe. U suprotnom, oni mogu da oštete unutrašnjost mašine. Takođe, deterdžent koji se koristi u mašinama za pranje sudova ih može otupiti, a topla voda i toplota mogu olabaviti njihove drške.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".