Istraživao je okrug Mueang Tak u tajlandskoj pokrajini Tak, kada je naišao na pauke unutar zrelih stabljika azijskog bambusa. Posle saradnje sa dr Narin Kompupuang sa Univerziteta Khon Kaen, i Kaovalit Songsangkote sa Univerziteta Kasetsart, došli su do zaključka da je to prvi put da je zabeležena tarantula koji živi isključivo u stabljikama bambusa, navodi se u saopštenju.

Nazvan je Taksinus, u čast tajlandskog kralja Taksina Velikog, koji je ponovno ujedinio Tajland posle poraza od Mijanmara, i priznat je kao jedan od velikih vladara zemlje. Ime je takođe izabrano kao priznanje za njegovo prethodno ime, Phraya Tak, kada je upravljao pokrajnom Tak.

- Ove životinje su uistinu izvanredne; one su prve poznate tarantule ikada u ekosistemu na bazi bambusa. Malo ljudi shvata koliko tajlandske divlje životinje ostaju nedokumentovane... Pre svega smo u misiji istraživanja i spašavanja bioraznolikosti i divljih životinja u tim šumama od izumiranja, posebno mikrostaništa specifičnih za vrstu - rekao je dr Kompupuang, prenosi Uniled.

- Pregledali smo sva stabla na području gde je vrsta otkrivena. Ova vrsta je jedinstvena jer je povezana sa bambusom, a ovu vrstu tarantule nikada nismo primetili ni u jednoj drugoj biljci.

Tarantule jugoistočne Azije poznate su po tome što žive ili na tlu ili na drveću, dok ovaj rod svoje vreme provodi samo u bambusu.

Zbog debljine bambusovih stabljika, pauci ne mogu sami da ih probuše. Moraju da čekaju da se druge životinje probiju, bilo da je reč o crvima, pčeli tesaru ili glodarima. Bambus takođe može da popuca zbog vremenskih uslova.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".