Prvi, da ne daje veliku hospitalizaciju, odnosno da većina zaraženih nema potrebu za bolničkim lečenjem, a druga lošija, koju smo slutili, a sada je definitivno potvrđena - da je ovaj soj daleko zarazniji od svih prethodnih. Međutim, još jedna ohrabrujuća vest je da se omikron sada zadržava u grlu i nosu, te da se ne spušta na pluća, bar ne u tolikoj meri kao što je to bio slučaj sa prethodnim sojevima.

Svakako, ne smemo se prerano radovati, jer svakoga dana beležimo visoke brojeve novozaraženih, što podseća da je virus, naravno, prisutan. Epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović izjavio je za da ovaj talas sa omikron ide u dve faze, da u jednoj imamo mlađu populaciju, te će druga faza početi kada se virusom zarazi i starija populacija, što bi moglo da nam donese nove probleme, veći broj hospitalozvanih i smrtnih slučajeva.

Ipak, nadajmo se da neće biti velikog zaražavanja među starijima, i da ćemo sa ovim novim sojem imati makar nešto lakšu kliničku sliku. Da se virus sada „preorijentisao“ isključivo na grlo i nos, potvrđuje i profesor Tiodorović.

Kako dalje objašnjava epidemiolog, niko ne može da tvrdi sa velikom preciznošću kako će dalje biti, ali postoji razvojni ciklus na osnovu koga se mogu izvoditi zaključci i predviđanja.

-To je normalna pojava u razvojnom ciklusu, kada on više ne proizvodi takve sojeve koji će biti sa visokom stopom reprodukcije, odnosno sa velikom zaraznošću. Prema tim pravilima virus ne bi trebalo da ima tu moć kao ranije. Činjenica je da veliki broj naučnika u svetu tvrdi da ide prema sezonskom obliku, ali nema nijednog naučnika koji će reći da će on prestati da mutira. Takođe, ono što ne smemo zaboraviti to je vakcinacija, jer u epidemiji to je pravi put bez obzira na sve prognoze, kliničke slike, ili bilo šta. Dakle, vakcina je zaštita, dodaje profesor Tiodorović

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović izjavila pre nekoliko dana da je dobro što omikron soj ostaje u nosu i grlu, a manje napada pluća za razliku od delta soja, ali je teoretski moguće da se čovek zarazi sa dva različita soja koronavirusa.

-Omikron je zarazniji i brze se širi, ali na svu sreću postoje indicije da ostaje u grlu i nosu, manje napada pluća, on se menja, menja i neke svoje osobine što se tice organa koje napada. Dobro je da se sklanja od pluća, što je bio glavni problem sa deltom - rekla je Begović.

Kako je dodala, iako nema velikih studija vezanih za kliničke slike, praksa pokazuje kako ovaj soj ipak ostaje u gornjim respiratornim delovima, što je bolje za onog ako se zarazi.

Doktorka Begović je naglasila da osim omikrona u populaciji kruži i delta soj, zatim virus gripa, kao i različiti sezonski respiratorni virusi, te da je teoretski moguće da se čovek zarazi sa dva različita soja virusa, ali da nema dokaza da se tako nešto dogodilo.

-Za sada se virus širi maksimalnom poznatom brzinom za viruse koji postoje, menja se. On ima ključ, mi imamo bravu na ćelijama i u jednom momentu ključ će se promeniti da se neće toliko efikasno vezivati i imaćemo sve blaže simptome i prerašće u epidemiju svake godine, ali ne ovakvu - izjavilaje Begović.

Kako je podsetila, vakcinacija je način da se izbegnu teže posledice zaražavanja koronavirusom i da se obezbedi dugotrajniji imunitet organizma.

„Kada ćemo konačno moći da nastavimo sa normalnim životom?"

Ko još u protekle dve godine nije postavio pitanje "Da li je pandemija konačno gotova?" ili "Kada ćemo konačno moći da nastavimo sa normalnim životom?" Tako započinje velika analiza BBC-jevog novinara specijalizovanog za zdravstvene i naučne teme DŽejmsa Galagera, koji odmah navodi da je on postavio oba spomenuta pitanja, pa nastavlja da bi odgovor na njih mogao biti isti: "Veoma uskoro'.

Sve je snažnije uverenje da omikron Veliku Britaniju gura ka samoj završnici pandemije. Ali, šta sledi nakon toga? Virus neće magično nestati. Umesto toga, moraćemo da se naviknemo na novu reč - "endemski", što zapravo znači da kovid definitivno ostaje s nama.

Da li smo, stvarno, na pragu nove ere kovida i šta će to značiti za naše živote?

- Skoro da smo tamo, ovo sada je početak kraja, barem u Ujedinjenom Kraljevstvu - smatra profesor DŽulijan Hiskoks, šef katedre za infektivne bolesti i globalno zdravlje na Univerzitetu u Liverpulu.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".