Prestanak objavljivanja tih podataka ne bi značio i kraj epidemija, ali bi predstavljao uvertiru u endemski tok, jer bi samo epidemiolozi i virusolozi nastavili sa praćenjem statistike, dok za obične građane to ne bi bilo neophodno jer bi se epidemija nalazila pod kontrolom, prenosi "Blic.

Međutim, ovo je moguće samo uz najbolji razvoj događaja - povećanjem obima vakcinacija, prirodnog prokružavanja i pretpostavke ta virus neće postati agresivniji.

U kom vremenskom periodu ćemo koronu gledati kao endemsku bolest objašnjava član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović, koji prognozira značaju potencijalnu promenu tokom proleća, koja zavisi kako od nas, tako i od situacije u svetu.

- Brojke ćemo prestati da pratimo negde s krajem proleća, odnosno početkom leta, na ovaj način na koji to danas činimo. Ali, svakako će one i dalje biti praćene i to će činiti epidemiolozi i kliničari, pratiće šta se dalje dešava. Većina naučnika smatra da tamo gde postoji visok stepen obolevanja, tamo će doći do promene, odnosno, doći će do zaustavljanja epidemije. Što se Srbije tiče, meni se čini da negde tamo do kraja proleća, početka leta bi trebalo da se to smiri. Ima, naravno i onih koji tvrde da će se to desiti naredne godine, ali ja smatram da će se to desiti ove godine. To može biti kao posledica onoga što se dešava u celom svetu, kao i u Evropi, jer kada se desi veliko zaražavanje, paralelno se dešava i prirodno prokužavanje - navodi Tiodorović.

U Srbiji se trenutno registruje najveći broj zaraženih od početka pandemija, ali uz niski procenat hospitalizacije. Na pitanje kada će doći trenutak da se virus "odjavi", Tiodorović kaže kada ga SZO bude proglasio endemskim.

- Svako od nas pojedinačno to može da radi, i mi u Srbiji možemo da proglašavamo, ali šta je Evropi, oko nas, u svetu.. dakle, dok god u svetu ne bude dovedeno u kontrolisano stanje, neće biti odjave. Gde god virus bude postojao, postojaće i šansa da dođe kod nas. Mislim da SZO to ne može da uradi pre kraja godine, ako ćemo se držati epidemiološke doktrine i eliminacije rizika, onda to može potrajati do kraja godine. Ovo je naravno najbolji mogući scenario, ali uvek treba posmatrati na sve to s oprezom, mada ipak očekujem da bude ovako - rekao je on

To predstavlja idealan scenario, ali opet sve zavisi od globalne situacije.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".