Kako navodi primarijus dr Radimlo Petrović, epidemiolog, za Novosti, do kraja marta će omikron sojem biti zaraženo čak 70 odsto populacije, uzevši u obzir mutacije ove varijante korona virusa koja uspeva da savlada kako prirodni, tako i postvakcinalni imunitet.

- Od tog broj detektovaćemo samo manjinu, a ostali će šetati i širiti virus jer će imati potpuno asimptomatsku infekciju - ističe dr Petrović. - Zaraženi omikronom, u principu, imaju lakše simptome od onih koje je izazvala delta varijanta virusa i siguran sam da većina uopšte ne traži lekarsku pomoć. Zato i kažem da je broj inficiranih tri ili četiri puta veći nego što se registruje. U situaciji kada imamo masovno inficiranje i lakšu kliničku sliku, više nalik prehladi, meni je razumljivo što se ljudi odlučuju da ne staju u redove ispred kovid-ambulanti.

On ističe kako će broj novozaraženih biti u porastu još najverovatnije dve nedelje, a kada kriva dođe do "maksimuma", nakon par dana krneuće da se spušta, otrpilike u drugoj polovini februara.

- Ovaj talas je eksplozivniji od prethodna četiri, naglo je počeo, brže će da se zarazi veliki deo populacije, ali trajaće kraće nego raniji - navodi dr Petrović, dodajući da niko ne zna da li će biti sledećeg pandemijskog talasa jer je ovo virus "iznenađenja" i kad god pomislimo da će biti bolje, bude gore.

- Trebamo davati i četvrtu dozu vakcine jer antikovid-cepiva koja su nam trenutno na raspolaganju nisu toliko potentna da stvaraju drugotrajan imunitet - zaključio je on.

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".