Bogojavljenje je praznik ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tradicija nalaže da se na ovaj dan pliva za Časni krst, što će ove godine, nažalost, u nekim mestima izostati, zbog loše epidemijske situacije.

Današnji praznik obeležava se u spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusta Hrista u reci Jordanu. Tada je prvi put ostvareno Sveto Trojstvo - u Božjem glasu sa neba koji reče: "Ovo je Sin moj", krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

 

Kada je reč o običajima vezanim za Bogojavljenje, na ovaj dan sveti se voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tela. Smatra se lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja. Hrišćanstvo uči da se bogojavljenska vodica nikada ne kvari, jer u njoj prebiva sila Duha Svetoga.

Danas se pozdravlja rečima: "Bog se javi" ili "Hristos se javi", a otpozdravlja sa "Vaistinu se javi".

Bez obzira u koji dan padne, na Bogojavljenje se nikada ne posti. "Nekršteni dani", započeti na Božić, završavaju se sa ovim danom.

Po običajnom kalendaru, danas počinju dani pogodni za venčanja.

Plivanje za Časni krst i vađenje krsta iz reka i jezera običaj je koji se održava u mnogim našim krajevima.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".