Novak Đoković je deportovan iz Australije nakon preusde Federalnog suda da potvrdi odluku australijskih vlasi da mu se ukine viza, uprkos tome što je prvobitno dobio medicinsko izuzeće, što mu je i garantovalo ulazak u Australiju, i to sve potvrdio na sudu u državi Viktoriji.

Kao glavni favorit, srpski as ostao je bez šanse da dođe do jubilarne 10 titule na Australijan openu i samim tim postane teniser sa najviše grend slem titula u muškoj konkurenciji - 21. Pored toga, izgubio je i novac koji bi prilikom potencijalnih pobeda osvajao iz kola u kolo, odnosno 2.5 za osvajanje turnira ili milion i po za ulazak u finale.

Pored ovoga, Novak je izgubio i dosta novca, a tačnu računicu njegovih troškova prikazali su Nemci. 

Kako piše nemački list Bild, srpski teniser će zbog toga ostvariti deficit od čak 3.1 milion evra.

Troškovi suđenja

Novaku je zbog deportacije izrečena kazna u iznosu od tri godine ulaska u Australiju, kao i novčana kazna od 315.000 evra. Srpski teniser moraće da plati i sudske troškove koje se procenjuju na oko 200.000 evra, od čega će njegov advokat Nikolas Vud dobiti polovinu. Preostali deo biće isplaćen Stivenu Lojdu koga mu je australijski sud dodelio i sudske troškove napravljene zbog četvorodnevnog suđenja.

Prevoz

Putni troškovi za Novaka i njegov tim iznose oko 40.000 evra. Prvom klasom leteo je iz Malage preko Dubaija do Melburna, dok je njegova ruta nakon presude i odluci o deporataciji bila Melburn - Dubai - Beograd. NJegov trener Goran Ivanišević, pomoćni trener i fizioterapeut leteli su poslovnom klasom.

Smeštaj

Uprkos tome što Australijan open pruža besplatan hotelski smeštaj za sve igrače, Novak je iznajmio kuću na tri nedelje, a za nju je odvojio oko 8.000 evra. S obzirom na to da je Novak većinu vremena potrošio u imigracionom hotelu, stvorio se i dodatni trošak za njega i njegov tim u iznosu od 4.000 evra.

Bodovi

Najboljem teniseru sveta ugrožena je ta titula zbog gubitka čak 2.000 bodova na ATP rank listi. Naime, pošto bi Đoković branio turnir i samim tim te bodove, zbog neigranja izgubio ih je sve, pa će tako Aleksandar Zverev ili Danil Medvedev osvajanjem turnira postati prvi na rang listi. 

Sponzori

Lakosta, glavni sponzor Novaka Đokovića, najavio je razgovor sa Srbinom. Francuski brend je njegov sponzor od 2017, a prošle godine je saradnju produžio do 2025. godine.

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".