Iako mitovi da alkohol ubija bakterije postoje odavno, razumljivo je zašto bismo se baš sada mnogi mogli zapitati ima li u tome istine. Budući da smo danas svi ohrabreni da koristimo proizvode za dezinfekciju ruku - a oni su uglavnom napravljeni od alkohola, hoće li nam i konzumacija alkohola pomoći protiv malih nevidljivih neprijatelja poput virusa i bakterija? Istina je da alkoholi svih vrsta ubijaju bakterije na površinama, ali alkohol u telu deluje drugačije -  i to je dobra stvar.

Hemijski gledano, postoje tri glavne vrste alkohola: izopropil, etil i metil. Svi ubijaju bakterije razbijanjem ćelijske membrane, što uzrokuje otapanje unutrašnjih komponenti ćelije.

Foto: Shutterstock

 

 

Većina sredstava za dezinfekciju ruku sadrži izopropil ili etil (etanol) alkohol. Etilni alkohol je vrsta alkohola koja se nalazi i u alkoholnim pićima, ali kada ga konzumirate, probavni proces brzo razgrađuje molekule etanola, što im otežava ubijanje bakterija na koje naiđu. To je zapravo dobra stvar, jer naše telo sadrži milijarde dobrih bakterija bez kojih ne možemo da živimo. Kad bi etanol mogao da ubije bakterije u našem telu, uništio bi te dobre bakterije zajedno sa lošim.

A prekomerna konzumacija alkohola, kako znamo, može da ima mnoge toksične učinke na telo, uključujući iritaciju sluzokože creva, preopterećenje jetre (što dovodi do ciroze – ili ožiljaka - na jetri) i uništavanje moždanog tkiva. Da se vratimo na piće, nažalost, ta čašica neće dezinfikovati ništa u vašem telu, a izgovor da je lekovita ostaje samo izgovor. 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".