Kreatori nastavka, koji je režirala Lana Vačovski, otkrili su nove detalje filma koji je nazvan – "Matriks: Uskrsnuće".

Neo, zvani Tomas Anderson (Kijanu Rivs), fragmentarno se seća svojih podviga u trilogiji "Matriks" i pokušava da odgonetne šta mu se dogodilo i ko je on.

Trejler otvara bradati Rivs koji traži pomoć od psihijatra sa naočarima, a tumači ga Nil Patrik Heris, najpoznatiji po ulozi iz serije Kako sam upoznao vašu majku.

Rivsov lik kaže kako sanja za koje se čini da aludiraju na Neovu prošlost kao mesijanske figure pokreta otpora u ratu sa veštačkom inteligencijom.

Rivs, kojeg Haris zove Tomas, izgleda nije svestan istine koju je Neo naučio u prvom filmu - da je svet koji poznaje sofisticirana simulacija koju je napravio kompjuter.

Ali primećuje da nešto nije u redu dok se vozi liftom, proučava sopstveni odraz u ogledalu i sedi u kadi sa plastičnom žutom patkom na glavi.

U tome mu pomaže mladi Morfej (Jaija Abdul-Matin II). Prijateljica Nea Triniti (Keri En Mos) takođe se praktično ne seća ničega o Matriksu. Ali junaci se nekako susreću i uranjaju u još jedno putovanje kroz ovaj misteriozni svet.

Matrix Resurrections biće pušten u bioskope i na servis za striming HBO Maks u decembru.

Originalni film Matriks izašao je 1999. godine, a prva dva nastavka objavljena su 2003.

Serija filmova obrađuje virtuelnu stvarnost koju je izgradila futuristička veštačka inteligencija da porobi čovečanstvo.