Na Jutjub kanalu Nestali Matej Periš je 17.1.2022. godine objavljen kratki videozapis pod naslovom: "9 sekunda videa "ajde sad ustani"- posljednja snimka Mateja na nadzornim kamerama! #matejperiš"

Snimak nadzorne kamere prikazuje deo bašte restorana i osobu koja silazi niz obližnje stepenice prema vodenoj površini koja se nalazi ispod njih. Na snimku se oko devete sekunde može čuti zvuk sličan ljudskom glasu. Ipak, reči je teško u potpunosti razumeti.

Ispod objavljenog videa navodi se:

"Na ovu niko nije obraćao pažnju, svi smo gledali samo snimke (većinu bez tona). Da bi naišli na ovaj sninmač i čuli na 9. sekundi videa "ajde sad ustani", čak se pre tog uzvika čuje i nešto kao neki pucanj... 
Snimak je pojačan na najglasnije."

Do datuma pisanja ove analize, video je imao preko milion pregleda, a istog dana se u mnogobrojnim medijima u regionu našla tvrdnja da je otkriven novi važan detalj u istrazi nestanka Mateja Periša.

Šta su činjenice?

Splićanin Matej Periš nestao je u Beogradu u noći između 30. i 31.12.2021. godine, tokom noćnog izlaska. 

Kako se navodi u članku portala Radio Slobodna Evropa od 10.1.2022, Periš je sa prijateljima došao u Beograd na doček Nove godine, a pre nestanka, boravio je u klubu “Gotik”. Poslednji put viđen je na snimcima nadzornih kamera kako trči ulicama glavnog grada Srbije. Potraga za njim i dalje traje i u nju su uključene srpska i hrvatska policija.

Na društvenim mrežama i u medijskim člancima od tada su objavljena razna nagađanja, teorije zavere i glasine o tome šta se desilo Perišu.

Snimak objavljen na Jutjub kanalu "Nestali Matej Periš" još jedan je u nizu neprovjerenih “tragova” u slučaju Peršinovog nestanka.

Viralni snimak nastao je u spoljnom delu restorana Savanova u Beogradu.

Portal Indeks je za potrebe pisanja članka objavljenog 17.1. 2022. godine kontaktirao menadžera restorana Savanova LJubomira Ilića, koji je potvrdio da nadzorne kamere u spoljnom deelu njihovog restorana ne snimaju zvuk.

S obzirom na to da je snimak objavljen na spomenutom Jutjub kanalu drhtav, odnosno da se kamera trese, te da je na ekranu moguće videti odsjaj, može se zaključiti da je nastao snimanjem već postojećeg snimka nadzorne kamere, verovatno mobilnim telefonom, te da se zbog toga na njemu čuju zvukovi. 

Na snimku se mogu videti obrisi vodenog žiga portala Alo, koji je na svom Jutjub kanalu 4.1.2022. objavio kompilaciju poslednjih snimaka na kojima je navodno viđen Periš.

Na Jutjub kanalu Alo, kadar je širi i može se videti da se snimak sa nadzorne kamere snima drugom kamerom ili telefonom. Na početku se mogu čuti i glasovi koji šapuću.

Dakle, video objavljen na Jutjub kanalu "Nestali Matej Periš" nije autentičan.

Napomena: Zahvaljujući portalu Raskrinkavanje.ba, ovaj članak je izmenjen i informacija koju smo plasirali je ispravljena.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".