Korona obara rekorde u Srbiji, moguće je da će Krizni štab doneti nove mere, a bolovanja je sve više. Ovih dana od ukupnog broja pacijenata koji moraju na bolovanje trećina radi u javnim preduzećima. Doktor Aleksa Živković radi i u Domu zdravlja na Čukarici, ali i u crvenoj zoni - u kovid ambulanti u Železniku. Ne pamti kada je otvarao ovoliko bolovanja, kojih je, kako kaže, skoro isto koliko i prvih pregleda u kovid ambulanti. Ovih dana javljaju se i pacijenti sa drugim reapiratornim infekcijama i gripom.

- Bolovanje se otvara na 14 dana u osnovi, to je neko vreme oporavka, međutim, dešava se do mesec dana, zavisi od godišta i konačne kontrole - kaže Dr Živković iz Doma zdravlja "Dr Simo Milošević".

Kako otvoriti bolovanje zbog korone, sa nalazima iz privatne laboratorije ili je obavezno uraditi ih u državnoj? Doktor navodi da dolaze Beograđani da otvore bolovanje i sa analizama iz privatnih laboratorija.

- Prihvatamo te nalaze, ako su pozitivni dolaze kod nas za bolovanje, direktno u kovid ambulantu da ne bi išli kod izabranog lekara ili da ne bi dolazio neko od članova porodice - navodi Aleksa Živković.

Bolovanje se zaključuje isključivo kod izabranog lekara. U poslednjih desetak dana bolesno je radno sposobno stanovništvo od 20 do 55 godina. Doktor dodaje da je trećina njih zaposlena u državnom sektoru, ostali u privatnim firmama.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da nemaju podatke o tome koliko je osoba na bolovanju zbog kovida. Naknadu za sprečenost za rad do 30 dana isplaćuje poslodavac, a preko toga Fond. Vesna Latinović iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ukazuje da se razlog za sprečenost obavljanja posla uglavnom se navodi bolest, bez preciznih podataka da li je reč o kovidu. Dodaje da RFZO u tom slučaju isplaćuje 65 odsto zarade. U firmama koje su RTS-u dostavile podatke, rekli su da čak i za bolovanje preko 30 dana isplaćuju razliku od 35 odsto.

(Mondo)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".