Nova tabela pokazuje koliko zaštite pružaju jedna, dve i tri doze vakcine protiv omikrona, novog soja koronavirusa. Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost je u petak objavila podatke oslanjajući se na informacije prikupljene tokom porasta broja omikrona u zemlji krajem decembra.

Utvrđeno je da, iako vakcine manje štite od zaraze omikron sojem nego od delte, zaštita od hospitalizacije ostaje visoka. Zaštita od hospitalizacije je vremenom oslabila nakon druge doze, ali ju je buster doza ponovo povećala, pokazale su brojke.

Studija je zasnovana na podacima prikupljenim između 27. novembra i 24. decembra 2021. Ona pruža prve formalne procene efikasnosti buster vakcine protiv teške bolesti, objavio je u petak Erik Topol, direktor Translacionog instituta za istraživanje Skripsa.

Za hospitalizaciju (kombinovani podaci za sve vrste vakcina):

- Jedna doza: 52 odsto smanjen rizik od hospitalizacije u poređenju sa nevakcinisanima.

- Dve doze: smanjenje od 72 odsto u roku od 24 nedelje od druge doze.

- Dve doze (dugotrajno): 52 odsto smanjen rizik nakon 24 nedelje od druge doze.

- Tri doze: 88 odsto smanjen rizik dve nedelje nakon treće doze.

Za simptomatsku bolest (kombinovani podaci za sve vrste vakcina):

- Jedna doza: 26 odsto smanjenje rizika od simptomatskog kovida u roku od četiri nedelje od prve doze.

- Dve doze: smanjenje od 18 odsto u roku od 24 nedelje od druge doze.

- Dve doze (dugotrajno): smanjenje od dva odsto nakon 24 nedelje druge doze.

- Tri doze: 63 odsto smanjen rizik dve nedelje nakon treće doze.

U Britaniji su u upotrebi vakcine AstraZeneka, Fajzer i Moderna, pa se podaci mogu razlikovati u zemljama koje koriste drugačiji set cepiva. Većina starijih ljudi u Velikoj Britaniji dobila je vakcinu AstraZeneka, koju, na primer, nisu koristili u Americi, dok Britanija nikada nije koristila jednokratnu vakcinu DŽonson i DŽonson.

Čini se da nalazi potvrđuju da su vakcinacija i buster doza efikasno sredstvo protiv omikrona. Ova varijanta hara svetom i rizikuje da zdravstvene sisteme gurne na "ivicu kolapsa", nedavno je saopštila Svetska zdravstvena organizacija.

Nije jasno koliko će trajati zaštita od bustera trajati. UKHSA je ranije izvestila da je zaštita od simptomatske bolesti opala nakon deset nedelja sa 70 odsto na 45 odsto nakon Fajzer bustera među onima koji su već uzeli dve doze Fajzera.

(Novosti)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".