- Imaćemo komplikovanu situaciju u naredne dve nedelje - naveo je Janković za RTS, nadajući se da će to ujedno biti i "poslednji čin sa koronom".

On napominje da se nešto što pre treba učiniti.

- Ovo sad će biti mnogo veći socijalni pritisak i društveni nego što će biti zdravstveni. Uz toliko veliki broj zaraženih koji nam sledi narednih dana, ne možemo ga izbeći, očigledno je da ni vakcine nisu efikasne da spreče zaražavanje kod omikrona. Mi smo trenutno sa velikim brojem zaraženih u mladoj populaciji, to će se sliti ka starijima - naglasio je zamenik direktora Univerzitetsko-kliničkog centra Niš

Prema prikupljenim podacima u našoj zemlji, omikron izaziva lakše kliničke slike.

- To znači da ćemo biti pod istim pritiskom pod kojim smo bili. Trenujtno stagnira broj primljenih ljudi u bolnicama, taj broj će krenuti da raste, kod nas su još uvek delta pacijenta - rekao je Janković, dodajući da bolest kraće traje, da će biti velikog pritiska na kovid ambulante, te će biti i povećanih redova za testiranje.

- Strepim da vidim kada se bolest proširi ka starijima. Nadam se da tu nećemo imati nešto neočekivano - zaključio je on.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".