Direktor Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli je za Tan‌jug rekao da na Paliluli ima pet kovid ambulanti i da je u svakoj zabeležen porast broja prijema, a među onima koji čekaju je, kaže, čak oko 80 odsto mlađih i nevakcinisanih.

"Plašim se da smo ušli u peti talas koji pokazuje ono što je bilo u Evropi pre 20 dana - veliku virulentnost širokih masa. Bio je jedan slučaj omikrona kada je tek došao, a sada on pokazuje svoju pravu prirodu", rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, novogodišnji praznici su doprineli da se poveća broj ljudi na pregledima, iako, kaže, nisu svi koji imaju simptome virusa pozitivni.

"Nisu svi ovde pozitivni, ali imaju svi simptome kovida, temperaturu, malaksalost, bolove u stomaku, dijareju, gubitak ukusa i mirisa", kaže Stojanović.

Foto: P. Milošević

 

 

Naveo je i da nije zadovoljan odzivom za vakcinaciju, a da je je pomak napravljen kada je reč o drugoj i trećoj dozi.

Stojanović smatra da su ljude ohrabrile brojke u decembru, kada je bilo manje od 1.000 zaraženih dnevno, i da su mnogi u tom periodu odustali od vakcinacije.

"Imaćemo i četvrtu dozu, ne znam koliko dugo će to trajati... postoji jedan krug odgovornih ljudi, oko 60 odsto onih koji se vakciniše, ali imate i one koji neće da se vakcinišu, a ne možete ih naterati", kaže dr Stojanović.

On je dodao da očekuje da će se broj zaraženih povećati u narednom periodu, zbog božićnih praznika.

U Domu zdravlja Palilula, preduzimaju se sve mere kako bi svi pacijenti bili zbrinuti, bez obzira na to što će zdravstveni sistem biti opterećen, naveo je dr Stojanović.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".