Prema zvaničnoj verziji, Giška je ubijen snajperom od strane Hrvata, ali već od dana kada je njegovo telo vraćeno u Srbiju, počele su da se konstruišu alternativne verzije ovog događaja.

Prva verzija Giškine smrti, koja kaže da komandanta nisu ubili Hrvati, već je reč o izdaji i ubistvu s leđa, potiče od Vuka Draškovića, koji je neposredno posle Giškine smrti za Novosti izjavio:

- Prema informacijama koje imam iz Gospića, a dobio sam ih u razgovoru sa Đorđevim sinovcem Milanom, koji je bio uz njega kada je pogođen, naši su držali front prema šest hiljada ustaša. Prema tim vestima, Đorđe, koji je uvek prvi kretao u juriš i išao korak ispred ostalih, pogođen je iz snajpera ispod leve miške, pravo u srce. Poslednje reči su mu bile "Za mnom junaci". Izdahnuo je na Milovanovim rukama. 

Foto: Arhiva Borbe

 

Razgovor Draškovića sa dopisnikom Novosti, prekinule su sirene koje su odavale počast Božoviću, a neki od Đorđevih saboraca povikali su:

- Izdaja! Ubijen je s leđa! 

Vuk je tada naglasio da:

- Treba naći poštenog lekara, koji će izvršiti obdukciju i utvrditi pravu istinu.

Toga dana, kada su se njegovi saborci okupili u njegovom domu da odaju poslednji pozdrav i izjave saučešće, Večernje novosti izveštavale su: 

"Đorđevi saborci objašnjavaju da osim dvojice ranije poginulih, i sada komandanta u njihovim redovima nema više žrtava. Ističu da su svi momci odlično obučeni i spremni za borbu. Neko predlaže: da se momci iz srpske garde odmah povuku, kako svi ne bi bili vraćeni kući u sanducima, sa ranama u leđima!? U razgovor "upada" i Sima Dubajić sa konstatacijom da se, takvo nešto ne sme uraditi jer, narod se mora braniti!

Đorđev saborac, kojeg oslovljavaju sa Dugi objašnjava da je njihov komandant svih ovih dana veoma malo spavao, da je stalno obilazio svoje borce i hrabrio. Nakon pogibje telo je preneto u jednu crkvu. Tamošnji narod dolazio je da oda poslednju poštu palom braniocu."

(Arhiva Borbe: Večernje novosti 17.9.1991.) 

BONUS VIDEO: Zašto su LJubišu Samardžića zvali "Smoki"