I danas, baš kao i kada je počinjala, Jelena Karleuša je uvek imala stav, glasno ga izražavala i trudila se da bude - u centru pažnje. Da je to tako, pokazuju i stari intervjui koje je JK davala za novine.

Jedan iz 1997. koji smo "oživeli" iz "Sabora" je naročito zanimljiv. Karleuša je tada imala nepunih 19 leta, tek što je izdala treći album "Veštice, vile", bila je spremna da uđe u "fajt" sa kolegama na estradnoj sceni... I nije bila u svađi sa Svetlanom Cecom Ražnatović. Naprotiv, bila joj je uzor.

Ona je mlada i ambiciozna. Željna je dokazivanja, uspeha i - pevanja. Ono što je kao devojčica zacrtala sebi kao životni put, sada se maksimalno trudi da ispuni i ostvari. Prati je sreća, a pomažu joj tvrdoglavost i upornost. Jelena Karleuša svima daje do znanja da od života želi i mora da napravi "nešto". To se odnosi na njenu pevačku karijeru, ali i na privatan život.

Foto: TV Novosti

 

 

Majka priroda, kao i majka Divna, podariše Jeleni vitak stas i karakterističan glas. LJubitelji narodne muzike zapazili su i jedno i drugo. O pesmama brinu pevačicini saradnici, a za atraktivan izgled stara se sama. Jelena tvrdi da uvek mora da ude intrigantna, šokantna, svima da zapadne za oko. Zašto? Zato što je ušla u šou-biznis, a tu opstaju samo najbolji, najpametniji i najlukaviji! Sa prvencem Jelena je dobijala pohvale i komplimente.

Kako kaže, svima je bila simpatična, slatka mala, početnica koja nikom ne smeta. Naredni album pokazao joj je i drugu stranu medalje - zavist, ljubomoru, ogovaranja, niske udarce i saplitanja od čega estrada nije "operisana". Pojedinci su ocenili da mlađana pevačica "visoko leti". Da li su je ponele hvale? Ili klinka zaista vredi, pa može da bude pretnja i ugrozi nečije estradne pozicije? Nedavno snimljena treća kaseta, smatra Jelena, pokazaće ko je ona, šta zna i sme, koje mesto zaslužuje. Nada se najboljem, jer je veliki borac, koji veruje u ono što radi. Ima podršku najmilijih, roditelja, drugarica, dečka...

- U odličnoj sam formi, puna sam snage, volje za radom, pozitivne energije... - kaže ona. - Daću sve od sebe da uspem u poslu kojim se bavim. Hoću, želim i moram!

Mada je tek nadomak devetnaeste godine, razmišlja kako da se tokom naredne decenije suprostavi najezdi mladih, nadobudnih i ambicioznih novih pevača. Nije li rano da već sada smišlja taktiku "specijalnog rata", odbrane i napada?

- I meni po malo smešno zvuči kada pričam o mladim i talentovanim, koji dolaze. Pa, ja sam još poletarac na estradi. Ali, o svemu treba misliti na vreme. Svojih pet minuta moram da iskoristim maksimalno pametno i racionalno. Ako do tridesete godine ne stvorim karijeru vrednu pažnje, posle će biti kasno. Sazrela sam pre svojih vršnjaka, suočila se sa problemima preteškim za devojčurak u razvoju. Ali, izdržala sam, iskalila se i postala snažnija i otpornija. Sve ima svoju cenu, znam to dobro i mislim da sam pravilno izvagala i ocenila kojim putem treba da grabim krupnim koracima. Neću da se okrećem za prošlim danima, ali ni da se stidim povučenih poteza.

Foto: TV Novosti

 

 

Jeleni će duge noge zasigurno omogućiti brzi estradni kas. A o ostalim detaljima odabranim za muzičku utrku, vreme će biti najbolji pokazatelj uspešnosti. Pošto veliku pažnju poklanja imidžu, pitamo Jelenu ko je po njenim merilima u trendu i za svaku pohvalu?

- Pre svih je Ceca. Kada sam ja počinjala na estradi, ona je već bila na vrhu, sasvim zasluženo. Od drugih odskače izgledom i životnom filozofijom i Lepa Brena. NJih dve imaju, kako se to kaže, haj-luk. Bile su i ostale drugačije, zato su i uspele. Cecin seksepil u svakoj prilici dolazi do izražaja. Eto, sada je udata žena i majka, ali ne libi se izazovne garderobe, primerene njenim godinama, stasu, datim situacijama. Volela bih da danas-sutra i ja izgradim takav stil.

Osim listanja modnih časopisa, Jelena u slobodno vreme sluša muziku. Zanima je šta radi narodnjačka konkurencija, ali prati i ostale muzičke žanrove ko nas i u svetu.

- U mojoj kuću sluša se "šarena" muzika - od narodne, preko zabavne, rep, soul, fanki, do klasične. Majka mi je radijski čovek i od nje sam nasledila osećaj da tišina nije adekvatan odmor za uši. U svakom muzikom fahu imam svoje miljenike. Rado pevušim domaće i inostrane hitove, nikad cele pesme, nekad samo pojedine delove koje zavolim. Ipak, narodnjaci su mi srcu najdraži. Pa, ime im govori sve - oni su za narod!

Foto: TV Novosti

 

 

Pojedini pevači narodne muzike okušali su se i u drugim žanrovima, sa manje ili više uspeha. Sreću su oprobali i na nadmetanjima za odlazak na Pesmu Evrovizije. Ima li Jelena takvih ambicija?

- Ponuđenu šansu da učestvujem na izboru za našeg predstavnika na Evroviziji oberučke bi prihvatala. Ali, sumnjam da će mi se takva prilika ukazati. Organizatori takvih manifestacija nerado daju šansu narodnjacima, smatrajući da nam tamo nije mesto. Ekstra Nena nije nikada bila tipičan primer pevačice narodne muzike. Pevala je ona "dvojke", ali češće su to bile starogradske pesme, šlageri, nešto bliže zabavnjacima. Kada bih dobila priliku da predstavljam našu zemlju na takmičenju poput Pesme Evrovizije, pokazala bih svetu da Jugovići dobro pevaju, prate modu, vode računa o svakom detalju, baš kao i svetske face. Ne bih obrukala naše! To je sigurno!

Na opasku da je do Jelene ponekad teško doći, jer se ne odaziva na ostavljene poruke na "sekretarici", pejdžeru ili one poslate preko posrednika, pevačica nas ubeđuje u suprotno. Nije ona poput nekih koleginica koje glume nedostupne zvezde, dignutog nosa, koji para oblake:

- Ma, kakva umišljenost i nadmenost! To je daleko od mene! Ja sam otvorena i komunikativna osoba. Spremna sam na različite vidove saradnje sa svim medijima. Često sam na putu, daleko od kuće, pa me to sprečava da kontaktiram one koji me zovu. Probleme mi je zadavala "neposlušna sekretarica" koja je brisala brojne ostavljene poruke. Zato je otišla na remont! A, ko želi da me čuje, vidi ili angažuje lako nađe način da dođe do mene. Verujte mi na reč! Često se javljam na telefon i ćaskam sa svojim obožavaocima. Armija klinaca i klinceza me zove i pita o milion sitnica vezanih za moju karijeru ili privatan život. Baš sam strpljiva i staložena i dugo pričam sa njima. Nije mi teško - to me usrećuje. A oni koji bi da mi ponude posao, obično pozivaju "Zam" i muzičkog urednika Sašu Popovića, ili mene lično. Menadžera nemam, mada bi mi dobro došao, pošto pevač nema vremena da sve sam obavi.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "Saboru" 21. jula 1997. godine. *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".