ХРТ је јуче на ХРТ2 приказао култни филм из 1976. године снимљен према роману "Влак у снијегу" Мате Ловрака. Међутим, бројним гледаоцима засметало је што је ХРТ филм означио бројком "12", што су многи протумачили као ознаку да је филм непримерен за особе млађе од 12 година.

Твитер је препун коментара о ознаци на филму и многима није јасно зашто је филм за децу означен бројем "12".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Према хрватском правилнику, пише тамошњи "Индекс.хр", категорија "12" означава филмове чији садржај или делови садржаја нису препоручени за малолетнике млађе од 12 година.

Портал Медијска писменост о ознаци "12", међу осталим, наводи: "У садржајима означеним категоријом "12" приказано насилно понашање требало би бити заступљено спорадично, а целокупни тон и атмосфера не би смели дуготрајно да изазивају страх, напетост и нелагоду. Приказано насиље не би требало бити интензивно, приказано детаљно и натуралистички него више стилизирано, сцене не би требале бити дуготрајне и тешке, а приказане последице насиља не би требале бити озбиљне ни сликовито и детаљно приказане. У програмима означеним категоријом "12" сцене насиља и последице тог насиља приказују се повремено, а приказане последице насиља могу, примјера ради, укључивати назнаку ране, мало крви, маснице и разбијен нос и сломљену руку и слично.

Садржаји означени овом ознаком могу приказивати телесно и психолошки мање претеће насилно понашање, попут ударања, борбе шакама, коришћење деци недоступног оружја, борбе у ратном сукобу, примјера ради, авионима, тенковима, топовима, пушкама и сл. Садржаји означени овом категоријом не би требали садржавати сцене израженијег телесног и/или психичког насилног понашања, попут јачег и бруталног ударања, мучења и патњи људи и животиња, детаљнијих приказа и крупних планова ратних сукоба и страдања и слично. Такође, насиље не би требало бити усмерено према деци."

Из "Индекса" су послали упит ХРТ-у о постављању ознаке "12" на филм "Влак у снијегу" и чекају одговор.

Иначе, филм је снимљен 1976. године, а у њему глуме Едо Перочевић, Антун Налис, Славко Штимац, Ратко Буљан, Бранко Матић, Жељко Малчић и други. Редитељ је Мате Реља.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".