А онда је отркио шта му је помогло:

- Одувек сам имао респираторне проблеме, посебно у Аустралији, попут благе верзије астме. Од седме године гушио сам се ноћу. Са годинама су ми се и алергије појачавале. На терену, уз налет адреналина и узбуђења, симптоми су још гори. Због тога сам предавао мечеве и требало ми је доста да се опоравим од меча. Др Игор ме је контактирао преко заједничких пријатеља. Имали смо пар третмана и већ сам осетио прве резултате. То је био мој први сусрет са биофидбек терапијом.

Фото: Танјуг

 

 

- Побринуо се за физички и ментални део мог здравља и ушао у срж проблема. Наравно, исхрана је била један од кључних проблема и промена исхране је учинила много за мене. Тада сам избацио глутен, млечне производе и рафинисани шећер из јеловника. Била је то велика промена али држао сам је се јер су резултати дошли одмах - каже Новак у разговору са новинаром Грајамом Бесингером.

- Породица јесте била забринута у почетку. Недуго потом, из исхране сам избацио и црвено месо јер сам приметио да треба много времена и енергије да се оно свари у телу, а та енергија ми треба за фокус и опоравак, за наредни тренинг, за наредни меч. То је био иницијални моменат који ме је довео до садашњег јеловника који се заснива на биљној исхрани. Не једем ништа животињског порекла - каже Ноле.

- Кад устанем, прво попијем чашу млаке воде са лимуном да бих се детоксиковао. Потом на празан стомак попијем сок од целера. Касније следи зелени смути са различитим алгама, воћем и супернамирницама и суплементима. У првом делу дана једем много воћа, као и салате. Не волим да једем храну која захтева много енергије за варење, нарочито не у првој половини дана. Обично једем житарице, рецимо киноу, дивљи пиринач, просо, сладак и обичан кромпир, куван на пари.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".