Био је члан Југословенског драмског позоришта, где је остварио неке од најзначајнијих улога. На филму је дебитовао 1982. године, улогом у филму "Прогон". Врло брзо добио је једну од главних улога у ТВ серији

"Сиви дом" (1984), која му је донела велику популарност.

Фото: В. Данилов

 

 

Обећавајућу каријеру талентованог глумца 1993. године прекинуо је трагични догађај. Жарко Лаушевић и његов брат Бранимир нападнути су од групе хулигана у близини једног подгоричког локала. Том приликом Жарко је из свог пиштоља усмртио нападаче, а тешко ранио једног младића, док је овај прилазио да се придружи нападачима. Осуђен је на 13 година затвора због двоструког убиства. Та је пресуда, након жалби, потврђена 1994. године. Казну је издржавао у Спужу и Пожаревцу.

Након укидања пресуде од стране Савезног суда, по поновном претресу фебруара 1998.године изречена му је казна 4 године затвора због двоструког убиства у прекорачењу нужне одбране. Будући да је у том тренутку већ издржао 4-5 година, пуштен је на слободу. Убрзо након тога напустио је земљу и отишао у САД.

Фото: Радомир Радојчић

 

 

Шта Жарко ради у Њујорку, чиме се бави, мање више се писало о томе. Одговоре на сва питања, од којих је најважније оно како је он сам преживео све што му се догодило, дао је у књизи “Година прође дан никад”, објављеној 2011. године, у којој је, између осталог, написао:

“Те вечери одлучили смо да, пре него што одемо на спавање у сестрин стан, нешто поједемо и попијемо по пиво. Свратили смо у кафић где сам, када смо наручили јело, питао конобарицу - Каква је ово галама? Чула се нека бука. Младић који је седео на зидићу кафића упитао је - Шта је било, момак? Казао сам - Ништа, све је у реду.

"Овакав дијалог је поновљен други, па трећи пут. Нисам учинио ништа што би могло да испровоцира свађу. Пришао је још један момак и ја сам ударен. Гуран сам, вучен, ударан…За тренутак сам изгубио свест. Све се, процењујем, збило за највише пола минута. Сећам се само делова догађаја, јер ми је у глави било све помешано. Осећао сам да ми се торба коју сам у последње време увек носио преко рамена и у којој је био пиштољ - отима. Успео сам да извучем оружје, репетирам, али напад није престао. Пуцао сам не знам колико пута. Имао сам ужасно осећање страха."

"Видим затим да мој брат лежи на два метра од мене и изнад њега онај други момак који га без престанка удара нечим у главу. Имао сам утисак да му узима живот и пуцао сам без размишљања”.

Фото: Архива Новости

 

 

Ово је био одговор на оптужницу када је у јесен 1993.године, у Вишем суду у Подгорици, почело суђење тада највећем глумцу Југословенског драмског позоришта Жарку Лаушевићу и његовом брату Бранимиру. За њега је овај догађај постао најтежа животна улога. Она која ће га пратити целог живота.

Огромно интересовање је пратило издавање ове књиге и његове исповести. Та 2011. је била важна јер га је тадашњи председник Србије Борис Тадић помиловао.

Лаушевић је наставио са писањем, па је “Другу књигу” објавио 2013, а наредна година је вратила Жарка у Србију и Црну Гору.

Глумац је по доласку у Београд рекао да је главни разлог његовг повратка удаја његове ћерке Асје у Црној Гори. Након повратка из Америке одиграо је неколико улога. Велики повратак на глумачу сцену направио је улогом у филму "Смрдљива бајка". Данас га гледамо у серији "Калкански кругови", у којој је још једном доказао свој таленат.

Две велике љубави су обележиле Жарков живот, брак са првом супругом Мајом, са којом има ћерку Асју и сина Душана, и брак са садашњом супругом Анитом, са којом је добио ћерку Јану.

Фото: Архива Новости

 

 

Другу супругу је упознао на снимању филма "Бој на Косову". Заљубио се у њу, али је одлучио да сачува брак. Анита се затим удала, родила девојчицу, али су се њен и Жарков живот поново укрстили и повезали.

Када је реч о Жарковим наследницима, син Душан је докторирао и бави се уметношћу, а Асја се удала за црногорског музичара, а најмлађа Јана иде у средњу школу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".