Током касних 1970-их почела је да се бави обрадом босанских севдалинки и старих градских љубавних песама које скоро сви знају у новом музичком аранжману.

Публика је Јадранку Стојаковић запамтила по песмама “Све смо могли ми”, “Има нека тајна веза”, “Музика је свирала”, “Чаробњаци”, “Што те нема” и многим другим, али оно што многи не знају је да је овај анђеоски глас, на чију осећајност нико није остао имун, инспирацију црпео из дна болне душе и живота који је није нимало мазио.

Фото: В. Трипић

 

 

- Живот ми је био тежак још од детињства. До пете године живела сам са мајком, која се селила из места у место, па сам прешла код бабе, а онда су бригу о мени преузели ујак и његова жена. И они су се селили по целој Немачкој, Норвешкој и Шпанији - испричала је она својевремено, преноси "Пулс онлине".

Своју музичку каријеру започела је у америчким џез клубовима по Немачкој, а успех ју је одвео чак до Јапана.

Нажалост, успешну каријеру прекинуо је рат на нашим просторима. Како је говорила, није могла да ужива у свом успеху док непрестано размишља о томе како су њени ближњи и да ли су уопште живи.

Она је у Јапану боравила чак 23 године, а током рата је у њен стан у Сарајеву ушао непознат човек и на превару га продао.

Фото: Милутин Лабудовић

 

 

Ни то није оно најгоре што је задесило певачицу раскошног гласа. Наиме, када је из Јапана дошла на сахрану своје сестре, на путу до гробља, у ауту испред њеног, погинула јој је и друга сестра.

Сломљена тугом некако је смогла снаге да настави са својим животом, али је 2010. године задесила нова трагедија. Приликом изласка на бину током једног наступа, пала је и због тога се њено здравствено стање нагло погоршавало. Установљена јој је болест моторног неурона или амиотрофична латерална склероза.

- Ноге су ми постепено отказивале док нисам постала потпуно непокретна - испричала је она једном приликом певачица.

Сваког дана је губила све више снаге, а како није успела да поврати изгубљени стан у Сарајеву, живот је наставила у Бањалуци.

Иако пред крај живота једва да је могла да говори, задржала је свој дух.

- Интересантно је то када се у животу човек запита шта је то срећа и колико свесно утичемо на своје позитивне мисли, на своја добра дела. Ако мене данас питате шта бих желела, то би се односило на све. Волела бих да људи размисле о себи и о свом животу - рекла је она у једном од својих последњих интервјуа за "Дневни аваз".

Фото: В. Трипић

 

 

Тада је истакла и то да су је сви заборавили.

- Не могу се сетити ко ми је долазио у последње време. Нема више мене. То је то, немам ни гласа. Не могу више, болест ми је узела све. Не могу више да свирам, али често сањам музику. Живим цео живот с њом и као да имам концерте док спавам. Још могу да је осетим, још могу да је чујем - рекла је тада Јадранка.

Преминула је у Бањалуци 3. маја 2016. године.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".