Овај обичај настао је у Сирији, а столпници су се често окивали ланцима. Циљ подвига било је одвајање од материјалног, грешног света.

Први стилит био је,  највероватније, Симеон Столпник, који са стуба није сишао читавих 37 година. Његов наследник управо је Данило Столпник. Хришћани верују да столпници имају велике исцелитељске и пророчанске моћи.

Због свог уздржаног, аскетског живота, Данило Столпник се сматра заштитником мирних и благих људи чију уздржаност многи мешају са слабошћу, те су често жртве угњетавања. Свети Данило Столпник таквима може да олакша и најтеже муке, а једино што треба да ураде јесте да му се искрено помоле.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

Данило је рођен 409. године на реци Еуфрат, а преминуо 11. децембра 493. године. Живео је и молио се на стубу читавих 30 година. Родио се у хришћанској породици оца Илије и мајке Марте.

Према древном предању он је са дванаест година кришом побегао у манастир, али га тамо нису желели због његове младости.

Свети Данило је осим живота у манастиру имао још једну жељу - да упозна Симеона Столпника. Када му се, приликом једне посете Антиохији та жеља остварила, и Данило је открио свој позив - жељан самоће и молитве, он је отишао у предграђе Цариграда где се 460. године попео на стуб и тако симболично постао Симеонов наследник.

Био је веома мудар и духован човек, па су га због тога сви поштовали.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".