- Изнад свих осталих фантастичних глумаца који се појављују у серији, највише се истакао Лаушевић. Имао је најтежу улогу Шиље, који током свих 12 епизода готово да и не проговара. Та улога оставила је велики печат у његовој каријери и мислим да никад после тога није одиграо тако захтевну ролу - испричао је једном приликом покојни сценариста Гордан Михић.

Радмила Живковић, која је у "Сивом дому" играла Лаушеву мајку, испричала је да је то једини пројекат који је снимала у родном Крушевцу:

Фото: Архива Новости

 

- Знате како се каже: "Нико није пророк у свом селу." Ја ћу и даље рекламирати Крушевац за џабе, што чиним већ 40 година. Као дете нисам била много свесна да се у Крушевцу налази ова установа. Било је опасно бити напољу када штићеници побегну из дома. То је и приказано у серији.

Он је тада објаснио да је одмах након емитовања те серије завладала права хистерија за Жарком, који је тада имао 26 година:

- Знам да је тада женски део популације лудео за њим! Многи мушкарци, нарочито средњошколци, бријали су један део десне обрве, баш као што је Жарко имао у серији. У многим емисијама тада су његов таленат упоређивали са великим холивудским звездама Микијем Рурком и Ким Бејсингер.

"Сиви дом" није открио само Лауша. У тој серији прве значајније улоге у каријери остварили су Зоран Цвијановић, Мирјана Јоковић, Бане Видаковића и Бранислав Лечић.

Фото: В. Данилов

 

 

- Пре Црног у "Сивом дому" већ сам имао неколико улога негативаца. Када сам од редитеља добио понуду, страховао сам да је прихватим јер нисам желео да ме публика на почетку каријере упамти по негативним ролама. Да нисам прихватио да играм Црног, сигурно бих много изгубио! - признао је Лечић.

Глумац је објаснио чему га је научила та серија:

- Најважнију лекцију - да нема успешног појединца без тима и да је илузија свака жеља да се сам оствариш. То се не односи само на глуму већ и на посао лекара, адвоката, судије, полицајца, спортисте, политичара, новинара...

Редитељ Дарко Бајић открио је да је након серије направљен и истоимени филм, али никад није приказан, ни у биоскопима ни на телевизији.

- Сећам се да је продуцент Ђорђе Зечевић тада питао Жарка Лаушевића и мене: "Што не направите филм од тога?" Ми смо то на крају и урадили, али на ВХС касети. Тај филм се никада није приказао - каже Бајић.

Остале улоге у серији играли су Велимир Бата Живојиновић, Миша Јанкетић, Жељка Цвјетан, Дубравко Јовановић, Драган Николић, Мима Караџић...

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".