Последњих година може се приметити права експлозија популарности српске кинематографије у свету, а осим остварених српских глумаца који су се појављивали у остварењима Нетфлиxа, сада ће се ту наћи и први наш филм у априлу наредне године.

Домаћи дугометражни документарни филм „Дуго путовање у рат“ редитеља Милоша Шкундрића посвећен је првом светском оружаном страдању, а своју светску премијеру доживеће 22. априла 2022. године и имаће прилике да га одгледа најмногољуднија платформа филмофила широм земаљске кугле.

Уколико се вратимо много година уназад, приметићемо да је југословенска кинематографија, нарочито када је снимање о ратним филмовима у питању, била водећа у свету. Тада је најјача филмска машинерија данашњице Холивуд „копирао“ наша филмска оставарења. Сетићемо се филмова попут: „Битка на Неретви“, „Сутјеска“, „Валтер брани Сарајево“…

Овим потезом, може се рећи да се српски филм вратио на велика врата, у нади да ће ово бити само почетак приказивањима наших филмова у свету.

У филму „Дуго путовање у рат“ говори управо о узроцима настанка Првог светског рата. Детаљно се прича о томе како су Аустроугарска и Немачка припремале ратни сукоб деценијама и годинама пре Сарајевског атентата, а у филму говоре најугледнији светски историчари.

Овај документарац води гледаоце по дворовима и кабинетима председника влада, кроз закулисне политичке и војне игре, истовремено анализирајући шири контекст и доносећи мале, животне детаље ситуација у којима се одлучивало о судбини Европе.

(rebelgrade)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".