NFT, је скраћеница за "non-fungible token", дефинише се као “јединствени дигитални сертификат, регистриран у Блокчеин бази података, који се користи за билежење власништва над имовином као што су уметничка дело, колекционарски предмет или оригиналан дигитални податак.

Текстуална порука једноставног садржаја “Срећан Божић”, послата је са телефона "Орбител 901" у децембар 1992. године.

Тадашњи директор Водафона Ричард Џарвис примио је поменуту текстуалну поруку садржану у 15 карактера од инжењера Нила Папворта, који је тада имао само 22 године и који је тада управо радио на развоју услуге кратких порука (СМС).

 

 

Компанија "Водафон" сада продаје виртуалну реплику текста као ексклузивни НФТ, који ће бити доступан за куповину у криптовалути Етереум.

Очекује се да ће вредност ове јединствене СМС поруке достићи вредност од 170.000 фунти.

 

 

Аукција се организује у хуманитарне сврхе и сав приход од продаје ће бити дониран Агенцији Уједињених нација за избеглице.

Ханс Аметсритер, извршни директор Водафонеа, рекао је - Окупљамо пионирски дух два века тако што ћемо овековечити прву СМС поруку у свету и продати је на аукцији у хуманитарне сврхе. Веровали смо да технологија може да промени свет када служи за повезивање људи.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".