Међутим, насупрот устаљеном веровању, ово није најбољи начин за решење тог проблема. Заправо, овакав процес само поспешује потрошњу горива, а тиме и новца, и притом је неефикасан. Али не брините! Постоји бољи начин!

Захваљујући напретку аутомобилске индустрије, механичари и научници су објавили да више није потребно палити мотор и чекати да се ауто загреје. У ери компјутера, који су постали саставни део аутомобила, и захваљујући електронском убризгавању горива, биће вам потребан само један минут да прилагодите температуру без обзира на то колико је хладно напољу.

Фото: Профимедиа

 

Зашто? Зато што је таман толико потребно времена да би се покренуло и подигло уље са дна мотора. Крис Лагју из корисничке подршке Партнер Тире & Сервице из Колчестера каже:

- Аутомобили су углавном направљени тако да се лакше загреју када их возите него када стојите у месту са упаљеним мотором.

Дакле, који је онда најбољи начин да се брзо угрејете?

Мудри људи из ТипХеро имају решење: када се сместите у аутомобил, дајте контакт, али још увек немојте да палите мотор. Може вам се учинити да на тај начин онемогућавате грејање, али је заправо то најбољи начин да брзо дођете до топлог ваздуха и након отприлике пет секунди требало би да чујете брујање пумпе за гориво која напаја мотор. Само у оваквом стању мотор је спреман да греје, тако да сада можете да упалите аутомобил.

Фото: Депосифото

 

Не би требало одмах да укључујете грејање, јер када седнете у аутомобил, мотор је још увиек хладан. Када је мотор хладан, и све друго је хладно, укључујући и ваздух из грејача. Хладан ваздух ће такође спречити да вам се мотор угреје онолико брзо колико би требало, тако да ће ваш ауто, као и ви у њему, и даље дуго мрзнути.

Шта онда радити? Потребно је да седите у кола отприлике 30 секунди (или минут ако је аутомобил старије генерације) јер ће то омогућити грејачу избацивање топлог ваздуха. Након тога можете да покренете аутомобил са укљученим грејањем које би до тада већ требало да буде пријатно.

Фото: Инстаграм принтскрин/tomamomirovic

 

Када започнете с вожњом, прво уперите усмеривач топлоте у своје и сувозачеве груди да бисте се угрејали што је брже могуће. Када се угрејете, усмериваче топлог ваздуха уперите у ноге. Овде је реч о простом закону физике: подизање топлог ваздуха ће учинити да цела кабина буде топла.

Да ли се овај метод може успешно применити у свим аутомобилима? Да, у већини случајева. Наиме, ефикасан је када су у питању сви модели аутомобила произведени након 1980. године, односно они са електронским убризгавањем горива.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".