Добро је познато да је он многим естрадним звездама помогао у каријери представљајући их широј публици у својим емисијама, међутим, у једном тренутку током деведесетих година прошлог века, Минимакс је "заратио" са естрадом.

Због његовог коментара да се народњаци не оглашавају о друштвеним проблемима, то јест, о протестима студената против тадашњег режима, зато што су богати и лепо живе, те им до промена није ни стало, естрадни уметници бурно су реаговали. Текст о овом сукобу, у којем су о Минимаксовој прозивци говорили Зоран Калезић, Снежана Ђуриђић, као и покојна Мерима Његомир, преносимо у целости:

"Популарни Минимакс се страшно замерио народњацима! Годинама је са њима сјајно сарађивао и по свету тезгарио, а како сада ствари стоје, убудуће ће о томе моћи само да сања! Тако му бар обећавају многе естрадне звезде. Готово преко ноћи, пријатељ звезда је постао мета њиховог гнева. Да се односи на релацији Минимакс - звезде озбиљно заоштравају, доказ је и недавно одржан састанак чланова Удружења естрадних уметника и извођача. У среду, 28. јануара, једина тачка дневног реда био је - Минимакс!

Фото: Архива ТВ Новости

 

Чиме је то Мића овог пута заслужио да се нађе у жижи интересовања како познатих, тако и њихових и својих обожавалаца? Пре неколико дана је у новинама рекао да се певачи и естрадни уметници не оглашавају поводом актуелних догађаја (студентски протест, лупање у шерпе, шетње и остало) јер немају разлога за то. Не гладују, одлично зарађују, живе као грофови и лордови, а већина би их желела да овако остане заувек! Није да нема још оних који месле као Мића, али...

"Издржавали смо га"

- Годинама Минимакс живи на грбачи нас певача. Ми смо га издржавали! Не можемо да дозволимо да тај самозвани велики хумориста блати нашу професију! Кога он заступа? У чије име говори? Шта је он, светац који је са неба сишао на земљу, да би нама делио пацке? Док смо ми одрађивали на хиљаде хуманитарних концерата и помагали да се бар неке рупе у друштву закрпе, шта је он радио? Продавао се, менаџерисао, мувао и згртао паре! и то све причајући отрцане вицеве какве би могла и моја баба да исприча. Иживљавао се на нама и потурао на естраду којекакве неморалне типове. А сад пљује по нама и скупља некакве поене дичећи се тиме што помаже жени да лупа у шерпе! - бесан је Зоран Калезић, председник Удружења.

Фото: Анђела Стевановић

 

Није само што је Мића причао шта не треба, односно оно што се некима не свиђа, него су његове речи, изгледа, повукле читав ланац непријатности које нашим љубимцима загорчавају животе. Није им баш пријатно када их неко позове телефоном и пита: "Како вас није срамота?" А таквих позива, зачињених често и увредама, све је више. Још је горе када стакла на аутомобилима нађу разбијена...

Све у свему, на поменутом састанку пљуштали су "комплименти" упућени некад вољеном Мићи. Од тога да је "цео живот јајарио", "да себи никад ни гаће није купио", до тога да је он "највећи произвођач кича на естради јер се само уз његову помоћ, за дебеле паре, могло направити име." Рекао је Калезић Минимаксу и у лице, тачније, у телефонском разговору шта мисли о њему и његовим речима и чврсто му обећао да ће му вратити мило за драго кад-тад.

Фото А.С.

 

- Нити сам кукавица, нити ме је страх да кажем шта мислим. Међутим, приватна је ствар свакога од нас да ли је уз студенте или није. Ако би нас студенти позвали у студентски дом, ми бисмо им радо певали, као што смо чинили много пута до сада. Али, шта ћемо на улици? Ја демократију схватам другачије, али овде није у питању наш однос према студентима, већ тај човек који лови у мутном. Као ванстраначко удружење, ми немамо ни права, ни овлашћења да заузмемо икакав став - наставио је Калезић, додајући да сматра да демократском вољом изабран председник државе мора да се поштује.

"Лукаво се увукао међу нас"

Колеге су Калезића, свог председника, непрекидно подржавале, осуђујући Минимаксов поступак и заричући се да се никада у некој његовој емисији неће појавити и да му више неће бити покриће за узимање пара анонимусима и спонзорима. А ако у емисијама не буде њих, нико их неће ни гледати па се ником неће исплатити да се у њима рекламира, нити да их спонзорише. Неколико пута се понављало да није њихово ни да подржавају, ни да осуђују студенте, да се они не баве политиком. Као добре дипломате, које не би да се ником замере, своја лична мишљења су покушали да сачувају за себе.

- Нису нас прозвали студенти, већ Минимакс. Зато и нећемо о њима, већ о њему. Не треба да се политички исказујемо. На Мићине речи смо реаговали зато што нас је заболела неистина. Нека се јави неко коме смо нешто украли или кога смо опљачкали. Нисмо ми против бољег сутра, али шта ћемо на улици - питала се Снежана Ђуришић.

Фото: Игор Маринковић

 

Револтирана је била и Мерима Његомир.

- Није тачно да баш нама ова ситуација одговара. Ми смо међу најугроженијима јер ни ми немамо посла! А у доба рата, ми смо највише дали народу. Ишли смо на хуманитарне концерте, куповали лекове... Ето, јуче, на Савиндан, беслпатно сам певала на два места. И да знате, нисмо ми "народњаци" већ уметници који певају народну музику. Наша је ствар да ли ћемо шетати, а ако се Минимаксу шета, нека шета!

У међувремену, Минимакс је изјавио да је престао да шета. После кратке паузе, поново је прорадио. Шта ли ће ако му понестане звезда? Да ли ће прекид љубави између њега и певача бити привремен или трајан?

Фото: Архива ТВ Новости

 

- Нека све колеге које се појаве у емисији пог површног пљуватора знају да им више нисам председник. Ми смо уметници, а не неке тамо сумњиве козметике, којима је, да би се продале, потребна његова моћ. Он сада жали што је време проводио са нама, а не са Павићем или Бећковићем. Не знам само да ли би они њега прихватили у своје друштво. Не знам ни чиме би се тај човек бавио да се лукаво није увукао у нашу професију - рече на крају Калезић, додајући да Удружење треба званично да осуди Минимаксове речи којима вређа њихову часну професију."

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај чланак је изашао у "Сабору", 3. фебруара 1997.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".