Легенда каже да се још и пре рођења Светог преподобномученика Стефана Новог знало да ће реч бити о посебном и богоугодном човеку. Наиме, Стефанова мајка Ана, према причи, често је одлазила у цркву и молила Бога да јој подари сина.

Молећи се тако једном у цркви Влахерни пред иконом Пресвете Богородице, ухвати је лак сан, у коме јој се Богородица јави и рече: "Иди, жено, с миром, према молитви твојој имаш сина у утроби својој". И, заиста, Ана је родила сина Стефана. У 16. години он је примио иночки чин и почео да живи монашким животом строго постећи и пазећи да живот проведе очишћен од греха.

Његова светост привукла је и друге, па је ускоро овај светитељ имао много ученика. Тако би вероватно још дуго живео у миру да се у хришћанској цркви није догодио жестоки сукоб између оних који подржавају осликавање светитеља и њихових житија на иконама и оних који су против тога – иконоборство.

Цар Константин Копроним почео је тада да прогони и уништава иконе, а Стефан му се успротивио као упорни заштитник поштовања светих икона. Стефан је убрзо био прогнан на острво Проконис, потом доведен у Цариград, окован и бачен у тамницу, где су га дочекала 342 заточена монаха због иконопоштовања.

Након тога Стефан је био осуђен на смрт, изведен и вучен улицама Цариграда док му се маса јеретика подсмевала и тукла га. На крају, неко из окупљене масе ударио је светитеља по глави и тако је Свети Стефан преминуо 767. године у 53. години свог земаљског живота.

Иако је реч о светитељу који је у народу мало познат, Свети преподобномученик Стефан Нови нарочито је поштован међу сестринством манастира Грачаница где се чува део руке овог светитеља. Монахиње су биле сведоци многих чудесних исцељења болесника након што је читана молитва над овим светим моштима.

Не зна се тачно ко је донео руку преподобномученика Стефана, али се зна да је она била закопана у манастиру посвећеном Успењу Пресвете Богородице. Касније је, према предању, свештеник из Призрена у сну имао виђење и свете мошти су пронађене.

Све до данас оне представљају велику светињу читавог краја, а верује се да Свети преподобномученик Стефан Нови помаже паровима који не могу да имају деце, лечи душевне болести, али и даје утеху свима који имају јаку веру. Верује се да на овај празник не треба лагати и обмањивати друге људе, јер тако човек руши свој животи и силази са пута истине који му је Бог подарио.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".