Јаков Персијанац је рођен у Персији, у угледној хришћанској породици. Од малена је васпитан у овој вери, живео је по хришћанским нормама и био ожењен. Предање каже да је персијски цар Издигерд приметио Јакова због његове даровитости и умешности и да га је позовао да буде племић на његовом двору. Међутим, због положаја који му је дариван, Јаков је морао да се одрекне хришчанства и да, као и остала властела, принесе жртву идолима којима се и цар клањао.

Када су за ово чули његови родитељи, написали су му писмо у коме су га прекорили. Ипак, оно што је Јакова највише потресло била је чињеница да су му се отац и мајка обраћали као богоотпаднику и душевном мртвацу молећи га ипак при крају писма, да се покаје и врати Христу.

Ганут овим писмом Јаков се горко покајао и пред царем и свим дворјанима објавио да је он хришћанин и да неће приносити више жртве лажним идолима. Бесан цар га је осудио на смрт и то тако да му се одсеца део по део тела, док не издахне. Према причи, светитељу су прво одсечени прсти на рукама, па на ногама, ноге па руке, рамена, и најзад и главу. До последњег тренутка, при сваком сечењу, Јаков је благодарио Богу. Тако је овај светитељ окајао своје грех и чисте душе изашао пред Бога и Исуса Христа.

Глава Јакова Персијанца и данас се налази у посебној крипти у Риму, док су му мошти сахрањене у Португалији где се празнује 22. маја.

Због чињенице да је у једном тренутку свог живота, вођен тренутном ситуацијом и користи коју је имао, овај светитељ скренуо са истинског пута вере, он се данас сматра заштитником свих оних који су некада погрешили, али и увидели своју грешку и вратили се под окриље хришћанства.

Зато, ако осећате да сте на погрешном путу, ако у дубини душе знате да сте погрешили, никада није касно да се покајете! Замолите Светог Јакова да вас поведе и помоћ ће сигурно доћи.

На овај дан важно је изговорити беседу и сетити се нико није безгрешан, јер савршен човек не постоји. У томе и јесте величина човека. Свети Јаков Персијанац својим примером показао је да искреним кајањем, човек само може да буде још већи.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".