Како наводи Ројтерс, овај потез долази у тренутку када УАЕ, савезник Сједињених Америчких Држава, ради на побољшању односа са Ираном у покушају да обузда регионалне тензије и усред сумњи западних земаља у одлучност Техерана да оживи нуклеарни споразум из 2015. године.


Делегација САД, у којој ће бити директорка Канцеларије за контролу стране имовине (ОФАЦ) Андреа Гацки, упозориће банке у УАЕ које имају послове са Ираном, а не поштују санкције.

Портпарол Стејт департмента рекао је да САД имају доказе о непоштовању обавеза и да би банке касније могле да буду санкционисане или кажњене због свог пословања.

Власти УАЕ нису одговориле на захтев за коментар, наводи Ројтерс.

Док УАЕ деле забринутост заливске земље Саудијске Арабије у вези са иранским нуклеарним амбицијама и ракетним програмом, Абу Даби је интензивирао своје контакте са Техераном и прошлог понедељка послао високог званичника у Иран.

Уједињени Арапски Емирати, који имају пословне везе са Ираном више од једног века су 2018. године подржали санкције које су поново уведене Ирану, када је тадашњи амерички председник Доналд Трамп одлучио да САД иступе из споразума.

Иран је, потом, наставио са производњом обогаћеног уранијума, који је потребан за производњу атомске бомбе.

У Бечу се воде разговори о оживљавању споразума, али су до сада показали мали напредак, наводи британска агенција.

Уколико не буде напретка у овим разговорима, САД би могле да пошаљу делегације у неколико других земаља како би пооштриле економски притисак на Иран, објавио је Волстрит журнал.