Прва верзија каже да је песма "Ђурђевдан" настала док су Срби из Сарајева за време Другог светског рата одвођени у логор Јасеновац, док је друга верзија повезана са Гораном Бреговићем.

Ђурђевданско јутро давне 1942. године било је кобно за сарајевске Србе који су били заточени у логорима и затворима тог града.

Фото: Јутјуб принтскрин/Desavanja Official

 

6. маја, на Ђурђевдан,Срби су покупљени из затвора и доведени до Вијећнице, градске куће у Сарајеву где су их чекали возови смрти који ће их одвести у Јасеновац...

У возовима смрти, у једном моменту настала је песма "Ђурђевдан" која се најпре зачула из грла једног младића, члана Културно-уметничког друштва "Слога" из Сарајева “Прољеће на моје раме слијеће, ђурђевак зелени, свима осим мени – Ђурђевдан је!”. А онда се та песма ланчано почела ширити од уста до уста, од вагона до вагона.

Ово  није допало немачким војницима, затворили су шибере на вагонима, а затвореници су остали без ваздуха на  веома скученом и малом простору, збијени једни до других.

- Затварају врата. Нисмо знали где нас воде. Многи од нас нису ни чули за Јасеновац. Не сећам се да смо као илегалци у Сарајеву знали за тај логор. Тог дана је у логор смрти, како су га називали, било одведено више од 3.000 младих људи - сликовито је једном приликом описао професор Жарко Видовић, историчар уметности из Сарајева, који је био сведок овог догађаја.

Међутим, друга верзија је потпуно другачија. Чувени редитељ Емир Кустурица 1988. године снимао је филм „Дом за вешање“ који је у том времену изазвао велику пажњу јавности. За потребе филма ангажовао је Горана Бреговића који је тада био у јеку популарности, да му направи музику за филм. Овим пројектом први пут започиње њихова сарадња која ће се наставити наредних година, а легендарни музичар први пут ради музику за филм.

- Песма је прављена за филм Емира Кустурице "Дом за вешање", а онда сам ја правио препев за плочу „Бијелог дугмета“, као једну малу љубавну песму, заправо као један мали омаж Ђорђу Балашевићу, који нажалост никад нисам написао на плочи - открио је једном приликом Бреговић и додао да је желео да ода почаст популарном кантаутору Ђолету Балашевићу стихом из његове песме „Прича о Васи Ладачом" и стихом „Кад ја нисам с оном коју волим".

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".