Како се наводи, они поред обавезног ПЦР теста и одласка у карантин морају и да се пријаве на портал www.е-здравље.гов.рс .

- Сви страни држављани који долазе из земаља са посебним ризиком или су у њима боравили током претходних 14 дана од дана планираног уласка у Србију у обавези су да 48 часова пре доласка у Републику Србију изврше пријаву доласка коришћењем сајта www.е-здравље.гов.рс, одељак “Фореигнерс Сурвеилланце Регистратион” - наводи се на сајту Института "Батут".

Страни држављани приликом уласка у Републику Србију, такође треба да имају добијен имејл након пријаве коришћењем сајта www.е-здравље.гов.рс одељак „Фореигнерс Сурвеилланце Регистратион”, као доказ успешног пријављивања пре доласка у Србију и попуњену и својеручно потписану Изјаву о сагласности о прихватању мере карантина у кућним условима и обавезе тестирања о сопственом трошку, наводи се на сајту "Батута".

Фото: Танјуг/АП

 

Ризичне земље су Јужноафтичка Република, Боцвана, Зимбабве, Намибија, Лесото, Мозамбик и Малави.

Путници који долазе из ових земаља или су у претходних 14 дана боравили у њима, без обзира на државу из које улазе у Србију, тестирају ПЦР методом одмах по слетању на Аеродором "Никола Тесла", и бораве у простору и изолацији на аеродрому до добијања резултата.

У случају позитивног налаза, Хитна помоћ их уз све мере заштите вози у изолацију у Ковид болницу "Батајница".

Ако је налаз негативан, издаје се решење о кућном карантину и превоз такси превозом уз мере пуне заштите до пријављеног места боравишта у Србији. На дневном нивоу ће се контролисати карантин од стране МУП-а.

Потребно је и тестирање ПЦР методом седмог дана или у било ком случају од појаве симптома.

Негативан ПЦР тест неће бити услов да се изађе из карантина од 14 дана, а тестирање се врши о трошку особе у карантину.

Институт "Батут" је ове предлоге упутио након што је омикрон (Б.1.1.529) Светска здравствена организација означила као забрињавајућу, а према информацијама које се објављују за сада показује бројне мутације, које могу бити у вези са већом заразношћу и избегавањем имунског одговора стеченог након болести или вакцинације.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".