Пре него што ће ући у филмску индустрију 1920. Хичкок је кратко време радио у инжењерству.

Рођен је у Лондону 13. августа 1899. године, а одгајали су га строги католички родитељи. Своје детињство је описао као усамљено и заклоњено, делом и због гојазности. Једном је рекао да га је отац послао у локалну полицијску станицу са белешком у којој је затражио од полицајца да га закључа на 10 минута као казну због лошег понашања.

Фото: Архив Новости

 

Редитељ причао и да га је мајка кажњавала тако да је морао неколико сати да стоји у подножју њеног кревета, а то је приказао кроз сцену у филму Психо. Готово све казне које је трпео од стране родитеља, касније ће наћи своје место у филмским остварењима. Хичкок је похађао језуитску школу St. Ignatius College пре него што је наставио школовање на Универзитету у Лондону.

Фото: Архив Новости

 

Као изразито талентован млади уметник, добио посао цртача и био дизајнер за рекламе компаније  Henlei’s. Упоредо са тим послом пише, а од почетка се бавио темама као што су лажне оптужбе, сукобљене емоције и чудни завршеци. Тако је 1920. године Хитчкок ушао у филмску индустрију са сталним радним местом у компанији  Famous Plaiers-Laski Compani, дизајнирајући насловне картице за неми филм, а неколико година касније био је помоћник директора.

Многи су га сматрали генијем, а многи и сумњали у његов таленат. Било како било овај Британац се сматра једним од најутицајнијих редитеља у историји филма. У каријери дугој шест деценија, снимио је више од педесет играних филмова, а у већини својих се и појављује. Овај редитељ је, кажу савременици, излуђивао сараднике понављањем сцена, јер је био перфекциониста. Томе у прилог говори и сцена из купатила из филма Психо која траје дугих 45 секунди, а снимана је седам дана из 17 различитих углова.

Фото: Архив Новости

 

Хичкок је имао и врло чудан смисао за хумор, па је једном код је био домаћин, приредио сва јела од супе до десерта у плавој боји. Исто тако, он се наводно, кладио са чланом филмске екипе да неће моћи да проведе читаву ноћ везан лисицама. Човек је пристао на опкладу, а Хичкок му је кришом сипао лаксатив у пиће пре него што су лисице шкљоцнуле.

Иначе лисице су му биле, верује се, једна од омиљених занимација, па је тако на снимању 39 степеника, везао све главне глумце и правио се да је изгубио кључ. А када их је ослободио, рекао је актерима да их је намерно везао како би створио хемију међу њима. Хичкок је радио са многим највећим таленатима Холивуда тог времена, али је највише поверења имао у супругу Алму Ревил. Са њом се оженио 1926. године, након што су радили заједно у продукцијској кући  Famous Players-Lasky. Она му је била десна рука и њено мишљење је ценио више од било чијег.

Фото: Архив Новости

 

Своје идеје Хичкок није могао лако да прогура, па тако експлицитне и екстремне сцене насиља и секса нису пролазиле код строгих холивудских цензора шездесетих година прошлог века. Али је успевао да превари супервизоре и своје изведе до краја. Хичкок, сматрају познаваоци, и те како заслужује награду америчке филмске академије, али он Оскар никада није добио. Номинован је пет пута за филмове Ребека, Чамац за спасавање, Зачаран, Прозор у двориште и Психо, али је увек остајао без награде Академије.

Фото: Архив Новости

 

Алфред је 1969. године посетио Београд у друштву супруге. Милена Дравић имала је прилику да га упозна, добила је посебну поруку и цртеж.

- Срдачан, шармантан, духовит, генијалан… Водили смо их у Скадарлију, а у Скадарлији ко’ у Скадарлији, и он ми је поклонило фотографију на којој је написао “ To Milena from Alferd Hitchcock” и додао свој цртеж - рекла је Милена једном приликом.

Додељен му је почасни Оскар за животно дело. Хичкок је том приликом одржао најкраћи говор захвалнице рекавши: „Хвала вам… пуно, заиста”. Краљица Елизабета Друга одликовала га је 1. априла 1980. године титулом витеза, а умро је 28 дана касније.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".