У делу где ће вечно почивати политичар и врсни инжењер, који је у суботу увече преминуо услед последица успореног рада срчаног мишића, сахрањени су естрадни уметници Предраг Живковић Тозовац, Предраг Гојковић Цуне и глумачка легенда Велимир Бата Живојиновић, као и глумци Милорад Мандић Манда и Небојша Глоговац.

Радници ЈКП "Погребне услуге" су током јучерашњег дана припремали и чистили простор где ће се данас од Мрке опростити бројни пријатељи и родбина. Према плану, у 14.30 почеће примање саучешћа испред капеле на отвореном, због епидемиолошких мера ради вируса корона.

Фото: С. Р. Т.

 

 

Претходно, у Скупштини Србије, у 11 часова, биће одржана комеморација. Овде ће бити породица, посланици, чланови Владе, представници дипломатског кора, док ће остали грађани од Мркоњића моћи да се опросте на гробљу. План је да говоре одрже председник Србије Александар Вучић и први човек социјалиста и парламента Ивица Дачић.

Претходних дана, у целој Србији у седиштима социјалиста, као и у Народној скупштини Србије, отворене су књиге жалости, у којима су се од некадашњег министра саобраћаја и инфраструктуре опраштали партијски саборци, поштоваоци, пријатељи, сарадници...

Милутин Мркоњић је у народу познат као градитељ у обнови земље после НАТО агресије и по чувеној реченици да посао мора да се заврши "пре рока".

Волео је кафану, имао је пријатеље у готово свим политичким странкама, дружио се и са певачима и глумцима. Последњих десет година био је у љубави са певачицом Аном Бекутом. Никада се није развео од Драгане Даше Мркоњић, иако су се растали после 30 година брака.

Фото: Танјуг

 

 

Од Мркоњића су се преко друштвених мрежа минулих дана опраштале и присталице других политичких опција, попут некадашњег председника Бориса Тадића и лидера ЛДП Чедомира Јовановића. На њихов рачун су се затим могле чути разне оптужбе. Писани су непримерени коментари у којима им је спочитавано зашто су изјављивали саучешће. Испод Тадићеве реченице да је "Мрка увек био његов друг", уследила је иронична оцена да "поруку бившег председника треба сви да виде".

- И треба - убрзо је узвратио Тадић.

Иначе, рецепт ликовања над нечијом смрћу код нас је већ примењиван. Тако су када је у Трибуналу у Хагу умро бивши лидер Србије и СРЈ Слободан Милошевић, представници тадашње партије Г17 плус пуштали балоне са Трга републике.

ТРАЖИО СПОМЕНИК МИЛОШЕВИЋУ

МРКОЊИЋ је увек истицао да је пријатељ некадашњег председника Слободана Милошевића. Никада га се није одрекао, а залагао се и да се његовој породици дозволи повратак у Србију. Покренуо је и иницијативу да се Милошевићу подигне споменик.


* * * * * * *

ПУКОВНИК У ПЕНЗИЈИ МИЛАН БЈЕГОВИЋ, МРКИН КОМАНДИР ИЗ ЈНА, 1969. У ПИРОТУ, ЧИТУЉОМ У НАШЕМ ЛИСТУ ОПРОСТИО СЕ ОД СВОГ НЕКАДАШЊЕГ ВОЈНИКА

Сви смо га ценили, носио је чудесну енергију, Војници и официри су га звали "Ћале"
ОД прве вести да нас је напустио Милутин Мркоњић, мој војник ЈНА из '69, имао сам потребу и жељу да се огласим. Да додам једну, мислим, блиставу плочицу у мозаику биографије о нашем Мрки. То је делић из његових војничких дана. Успомена која нас је повезала од 1969. када је стигао на одслужење војног рока у Пирот, у јединицу која је баштинила успомене на славну Четврту пролетерску црногорску, Пекину, бригаду. Тада сам био командир чете, Милутин од мене старији, по годинама, а при крају по закону прописаном за одслужење рока у ЈНА. Обојица инжењери. Ја примам тог, стаситог, утегнутог, помало дрчног момка. После дванаест месеци одслужених, поздравили смо се.

Изљубили. Потекла је и суза. Мислио сам: ово је растанак, обичан. Али, све је било, само обично било није.

Фото: З. Кнежевић

 

 

Овако о некадашњем војнику ЈНА, Милутину Мркоњићу, за "Новости" говори Милан Бјеговић (на слици), пуковник у пензији. Он се у нашем листу, у читуљи, опростио од свог војника с којим није прекидао везу до последњег дана.

- Кад је дошао у касарну сви смо у њему препознали чудесну енергију. Био је замајац, права машина. Ценили су то и војници, посебно младе старешине - враћа сећање пуковник Бјеговић.

- Пиротским предузећима била је потребна помоћ војске. Инжењери, какав је био Мрка, насушно потребни. Он је био замајац и покретач свих акција. И, следили смо га. "Први мај" Пирот, "Прогрес"... Свуда је војска, а Милутин је био инжењер тих радова, упамтила младог војника Мркоњића. И, у захвалност, на јубилеј три деценије јединице, 1972, додељено му је признање најбољег војника, икада, у овој јединици.

Тога дана Мркоњић је седео уз Пека Дапчевића, у првом реду, а додела признања пропраћена је овацијама.

- Уследила је несрећна '91. Био сам официр у Карловцу - прича Милан Бјеговић.

- Обрео сам се у Београду. Милутина сам, у некој немилој прилици срео, сасвим случајно, на улици. Шчепао ме. Загрлио: "Командире, знаш ли када смо ти и ја, у јединици дужили највеће бројеве чизама. Ја моје подерао, а ти ми дао своје да одем на одсуство". Заплакао сам...

Дуга је прича. Траје сатима. Трају успомене...

- С Милутином сам се срео пре годину-две. У седишту странке. Дошао је ведар. Насмејан. Енергија, као кад сам га први пут видео. Подигао је и мене. А ја сам му узвратио: "Где си, Ћале, памтиш ли да смо те тако звали сви, оне '69." Шеретски се насмејао.  М. МАРКОВИЋ