Бројни чланови породице, пријатељи, колеге и поштоваоци окупили су се на гробљу да испрате покојника.

Међу присутнима су били његова дугогодишња партнерка Ана Бекута, њен син Игор и унуци Соња и Бранко.

Фото: Н. П/Ђ. В.

 

На Ново гробље дошла је и Мркоњићева сестра Нада Мркоњић.

Међу присутнима су били и социјалисти Жарко Обрадовић, Бранко Ружић, Душан Бајатовић, Александар Антић, и бројне друге партијске колеге.

Фото: Н. П/Ђ. В.

 

На сахрану је дошао и Ивица Дачић, предсеник Народне Скупштине Републике Србије и председник Социјалистичке партије Србије.

Фото: Ђ.В.

 

На сахрана Милутина Мркоњића дошла су и два бивша председника Републике Србије, Томислав Николић и Борис Тадић, као и други председник Савезне Републике Југославије, Зоран Лилић.

Осим социјалиста, дошле су и бројне личности са српске политичке сцене, као што су Драган Марковић Палма, Расим Љајић, Александар Шешељ, Чедомир Јовановић и други.

Фото: Ђ.В.

 

Мркоњић је био познат и као љубитељ песме, и пријатељ бројних личности са естраде. Да га испрате дошли су и естрадни уметници Мира Шкорић, Ацо Пејовић, Драган Којић Кеба, Милица Павловић, Јелена Карлеуша, Соња Митровић Хани са сином, и други.

Фото: З. Јовановић

 

Мркоњић је сахрањен уз песму "Чубура", коју изводи певач Беки Бекић.

- Путуј у вечност, драги ћале. У вечност ће те испратити Беки Бекић и Софронијевић, код мајке која је на небу сама. Цела Србија је данас дужна и одаје почаст. Драги Мрко, путуј, нека ти је вечна слава - рекао је Ивица Дачић у говору пре него што је Мркоњић сахрањен.

Милутин Мркоњић рођен је 23. маја 1942. године у Београду. Дипломирао је 1971. године на Грађевинском факултету у Београду.

Руководио је обновом Србије испред Владе Србије након НАТО бомбардовања 1999. године. Године 2007. долази на место потпредседника Народне скупштине Републике Србије, а након што је тадашњи председник Скупштине Томислав Николић поднео оставку, Мркоњић преузима председавање седницама Скупштине. Пред Мркоњићем је друга влада Војислава Коштунице положила заклетву.

На изборима 2008. године био је кандидат СПС-а за председничке изборе, међутим без великог успеха. Формирањем коалиције ДС-СПС 2008. године, у влади Мирка Цветковића је изабран за министра инфраструктуре.

Други министарски мандат је добио у влади Ивице Дачића када је постао министар саобраћаја, а заменио га је страначки колега након годину дана.

Био је почасни председник СПС-а и почасни доктор наука Универзитета Мегатренд.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".