Др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", потврдила је у понедељак, за "Новости", да је овај институт припремио листу земаља из којих ће важити посебан режим уласка, али није могла да прецизира од када ће почети да се примењује. То су урадили према инструкцијама Светске здравствене организације. На листи је засад седам јужноафричких земаља - Јужноафричка Република, Боцвана, Зимбабве, Намибија, Лесото, Мозамбик и Малави, а тренутно се разматра како ће инспекција на аеродромима или граничним прелазима радити надзор: да ли ће се спроводити ПЦР тестирање или ће се путници обавезно упућивати на 14-дневни кућни карантин.

Списак земаља у којима је потврђен сој омикрон све је дужи, а многе државе већ затварају границе за путнике из ризичних подручја. Од европских земаља омикрон су досад, поред Аустрије, детектовале Швајцарска, Данска, Чешка, Италија, Немачка, Белгија, Холандија, Велика Британија, Португалија, у Француској се чека потврда за осам сумњивих случајева...

Чини се да се омикрон шири брже од свих досадашњих варијанти короне, а страхује се да би могао да буде и опаснији. Још се не зна да ли постојеће вакцине штите и од новог мутант-соја.

Фото: Профимедиа/Илустрација

 

 

Доктор Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба, каже да појава нове варијанте короне, показује еволуциони потенцијал тог вируса, односно да ће вирус опстати и да ће нам се стално враћати:

- Велико питање је колики потенцијал има омикрон варијанта и колико ће имати снагу да се прошири по читавом свету, међутим, неких промена ће бити сигурно. Вероватно да има већу трансмисибилност, али то мора у пракси да се покаже. Сада је веома важно испитати да ли вакцине које имамо делују, као и да ли је досадашњи природни имунитет довољан за заштиту - рекао је др Кон.

Доктор Зоран Бекић, координатор вакциналног пункта на Београдском сајму, каже да више страхује од опуштања за славе и предстојеће празнике, а посебно од могућег новог застоја у вакцинацији, него од омикрона.

- Првом дозом дневно се имунизује изумеђу 2.000 и 3.600 особа, другом између 3.500 и 5.000, а трећом између 15.000 и 23.000 особа - каже др Бекић. - Крајем октобра дневно смо апликовали између 35.000 и 45.000 доза. Опет се опуштамо и пуштамо да корона преузме иницијативу која нас је сваки пут скупо коштала. Код нас је проценат имунизованих нешто више од 58 одсто, то је из угла колективног имунитета мало и нећемо ништа постићи ако станемо сада, а успорили смо - каже др Бекић.

Епидемиолошка ситуација је боља: у понедељак је вирус потврђен код 2.180 особа, док је битку са ковидом изгубило 49 оболелих. Смањење броја новоинфицираних тренутно дозвољава да КБЦ "Звездара" после два месеца и 10 дана изађе из ковид-режима. Директор овог КБЦ проф. др Петар Сворцан каже да се надају да ће прве нековид пацијенте примити крајем ове или почетком следеће седмице.

Епидемиолози, међутим, страхују од погоршања, а ту бојазан су, због предстојећих празника и доласка дијаспоре, изразили и пре појаве новог соја вируса. Предлог да због тога школски распуст почне већ 20. децембра изнеће сутра и званично на Кризном штабу.

ВИСОК ГЛОБАЛНИ РИЗИК

Омикрон представља веома висок глобални ризик, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО) и апеловала да се убрза вакцинација приоритетних група. Саопштено је да су и вакцинисани у ризику од заражавања новим сојем, али у малом проценту. До сада није пријављен ниједан смртни случај од соја омикрон. И министри здравља Г7 одржали су, на иницијативу председавајуће Велике Британије, хитан састанак о новој варијанти короне. Највиши америчких званичник за заразне болести Ентони Фаучи рекао је да ће бити потребно око две недеље да се добије коначна информација о омикрону. Он верује да ће постојеће вакцине вероватно пружити "известан степен заштите од тешких случајева ковида".

(Новости онлајн)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".