Заражени је допутовао из Мозамбика и осим што он резултира позитиван установљено је да је позитивно и пет чланова његове фамилије.

Реч је о једном од директора компаније „Ени“ (40 година), живи у Кампанији, у Казерти, стигао је авионом из Мозамбика на милански аеродром 11. новембра где му је урађен тест, резултирао је негативан али 4 дана касније на другом, молекуларном, установљено је присуство новог соја вируса омикрон. Симптоми код зараженог су благе природе.

Реконструисан је читав пут на повратку после 11. новембра, слетео је на римски аеродром Фјумићино, потом се аутом пребацио у Казерту где је остао три дана, а онда отишао у Милано, где се налази седиште Фирме са аеродрома у Напуљу на аеродром Линате и даље је на тесту исказиван негативан резултат.

Фото: Профимедиа

 

У Милану је провео једну ноћ у хотелу, дошавши у фирму рађен му је по протоколу те Фирме молекуларни тест јер је требало да крене поново у Африку. С обзиорм да је за анализу таквог теста потребно најмање 24 сата човек је кренуо у Рим на аеродром Фјумићино где је требало да се укрца за Африку, током путовања саопштено му је да је позитиван и он се вратио у Казерту.

У међувремену се улазило у траг онима са којима је био у контакту како на путу у авиону тако и након изласка на разним местима.

Уставоновљено је да је пет чланова фамилије позитивно. У карантину су супруга, двоје мале деце и свекар и свекрва.

Данас се очекује резултат теста из болнице „Котуњо“ у Напуљу да ли су чланови фамиије заражени истим сојем. Урађен је тест у школи у разредима где похађају његова деца и сви за сада резултирају негативни, за 5 дана биће поново урађен тест.

Фото: З. Кнежевић

 

Пацијент је иначе вакцинисан са обе дозе, нема значајнијих проблема а чланови фамилије се осећају добро.

Италијански виролози и научници сматрају да ће бити потребно неколико недеља да се установи да ли се овај сој брже шири од Делте и да ли је заразнији, а с обзиром да постоји веома велики број варијанти овог новог соја постоји и таква могућност, а што је најважније наука треба да схвати да ли овај сој „буши“ вакцину, односно да ли нас вакцине које смо примили штите од новог соја.

Гувернер Кампаније Винћенцо Де Лука издао је наредбу да снаге јавног реда максимално буду обазриве у контроли да ли грађани носе маске на лицу у затвореном простору, али и на отвореном где нема довољно дистанце међу особама.

А инсистира се дуж Апенинског полуострва на оне који нису примили вакцину да то хитно ураде као и на имунизацију трећом дозом.

(Новости онлајн)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".