Фајзер и Бионтек очекују да ће моћи да развију и произведу прилагођену вакцину против те варијанте за отприлике 100 дана, под условом да их регулаторна тела одобре.

Нови сој, раније познат као Б.1.1.529, карактеришу неке забрињавајуће мутације, а рани докази сугеришу да доноси повећан ризик од поновне инфекције, пренео је Скај њуз.

Постоје и страхови да би ова варијанта могла бити отпорнија на вакцине које до сада произведене.

Модерна је саопштила да је унапредила свеобухватну стратегију за предвиђање нових варијанти од почетка 2021, укључујући три нивоа одговора ако имунитет који нуде њене вакцине ослаби.

Новавакс је додао да је већ почео да ствара вакцину против ковид-19 засновану на познатој генетској секвенци Б.1.1.529 и да ће она бити спремна за почетак тестирања и производње у наредних неколико недеља.

Светска здравствена организација објавила је јуче да је новом соју корона вируса који је класификовала као "забрињавајући", дала име "омикрон" према слову грчког алфабета.

Нови сој Б.1.1.529 изазива забринутост и може да се шири брже од других варијанти, а прелиминарна истраживања показују како сој носи већи ризик од реинфекције него други сојеви, наведено је у саопштењу СЗО.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".